Home

Achtergrond 300 x bekeken 3 reacties

Europarlementsleden willen biggen verdoven

Nederlandse Europarlementsleden bepleiten dat alle EU-landen biggetjes laten verdoven bij het verplichte castreren.

In Nederland is daarover een akkoord gesloten tussen landbouworganisatie LTO Nederland, het ministerie van Landbouw en bedrijfsleven. De verdoofplicht begint in 2009 voor varkensvlees voor de Nederlandse markt.

"Als alle Europese varkenshouders verdoofd castreren, ontstaan gelijke concurrentieverhoudingen in Europa. En is beter voor het dierenwelzijn'', menen Europarlementsleden Esther de Lange (CDA), Lily Jacobs (PvdA) en Jan Mulder (VVD).
Buiten Nederland is nu amper aandacht voor de gecastreerde biggen. De jonge varkens worden van hun balletjes ontdaan, om te voorkomen dat ze het mannelijk hormoon testosteron ontwikkelen. Dat hormoon zorgt voor een onsmakelijke geur aan hun vlees.
In rapporten van de Europese Commissie over dierenwelzijn komt dit onderwerp helaas zelden voor, merkte het nieuwe PvdA-Europarlementslid Lily Jacobs. Ze vindt dat het zou moeten.

Op termijn zou de hele castratie van biggen niet langer verplicht hoeven te zijn, vinden de drie Europarlementsleden. "Maar tussen onze wil en een akkoord is een lange weg'', zegt Esther de Lange. Ze wijst op tegenstand in landen zoals Duitsland en Italië. "In Engeland komt het castreren al weinig voor, omdat de varkens daar lichter zijn.'' De Lange hoopt dat de maatschappelijke weerstand ook in andere landen toeneemt. "Ik denk dat het hierna in Denemarken en België ook gaat opkomen, daarna misschien ook in Frankrijk.''

VVD-Europarlementslid Jan Mulder vroeg de EU recent 1,5 miljoen voor alternatieven voor het castreren van biggen. "Liever wilde ik direct een verbod, maar de chistendemocraten stemden tegen.'', zegt de VVD'er, met volle steun van PvdA'ster Jacobs. De Europarlementsleden bezoeken 28 mei met een delegatie van landbouwspecialisten uit het Europees Parlement een Wagenings onderzoeksproject voor alternatieven voor de castratie. Een oplossing zou zijn als de mannetjesvarkens door een stofje geen testosteron en androstenon aanmaken. Deze middelen zijn nu nog niet toegelaten in de EU. Een andere optie is om sperma zo te selecteren dat alleen vrouwtjesvarkens (zeugen) geboren worden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Rinie van der Zanden

  Intussen heeft onderzoek in Wageningen recent toch uitgewezen dat het castreren van biggen al die jaren al zinloos is geweest, omdat het met die berengeur 98% meevalt?

 • no-profile-image

  het mes

  Wat een dom gedram weer. Alle alternatieve oplossingen kosten geld en die worden niet vergoedt door de overheid of consument. Zolang dit niet geregeld is.......het mes erin. Iedereen heeft het goed voor met de dieren, maar het kan toch niet zo zijn dat alleen de boeren voor de kosten opdraaien ?? Wel zie ik wat in om de beren veel lichter te slachten in EU verband. Vooral gezien het tekort aan varkensvlees binnenkort in de EU en daarbuiten. Door lichter te slachten komt er nog minder vlees op de markt en stijgt de prijs behoorlijk. Iedereen blij, boer krijgt een hoge vergoeding, consument moet veel meer betalen en de biggen worden niet gecastreerd waardoor dat klotenwerk ook niet meer hoeft.

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  Verdooft castreren is even stresserend voor een big dan onverdooft.
  politiekers nemen weer maar eens de weg van de minste weerstand, en ze moeten ook maar eens ophouden van wetten te maken die niet te controleren zijn.
  Dat is niet goed voor de democratie en de geloofwaardigheid van de politiek.
  De boeren mogen weer het vuile werk doen, terwijl castratie overbodig is als de slachthuizen op beregeur zouden willen controleren,
  maar ja, die gaan dat natuurlijk niet gratis doen, en boeren wel.
  In de practijk gaan we het verdoven 'vergeten' , en wie wordt daar dan beter van?
  Als de politiekers hun handen maar in onschuld kunnen wassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.