Home

Achtergrond 198 x bekeken 9 reacties

'Eisen aan schoon water niet overal strikt toepassen'

Europese lidstaten mogen in sommige gevallen de normen voor een goede waterkwaliteit overschrijden, mits dat niet leidt tot verslechtering van andere oppervlaktewateren.

Dat heeft de milieucommissie van het Europees Parlement uitgesproken. De bepaling geldt met name voor wateren in de buurt van vervuilende bronnen, zoals fabrieken of veehouderijen. Enkele parlementariërs vreesden dat het verbieden van deze zogenoemde mengzones de lidstaten miljarden euro’s zou kosten.

De milieucommissie vindt dat de Europese Commissie haar lijst vervuilende stoffen met 31 moet uitbreiden. Deze stoffen mogen per 2015 slechts in lage concentraties in het water voorkomen. De schadelijkste stoffen moeten in 2025 zijn verdwenen. De lijst bevat al 33 stoffen, met name pesticiden en zware metalen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer

  Goedzo Berend Botje en Nuchtere Medemens, dit zijn goede manieren om de "minder slimme" medemens te overtuigen dat onze landbouw goed bezig is... Consumenten praten met mensen mee die het overtuigendst overkomen, of het de waarheid is of niet...
  Nou dit is de waarheid en het is overtuigend, dus Linda... Hier kun je niet omheen!!!! Groeten

 • no-profile-image

  linda

  eindelijk wordt er verband gelegd met veehouderijen en vervuiling! de bio industrie is de grootste vernietiger en vervuiler van moeder aarde. het waterverbruik van de intensieve veehouderij overschrijdt alle normen die je maar kan bedenken.

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Mevrouwtje Linda toch, het waterverbruik overschrijdt alle normen ? Wat zijn de normen die overschreden worden ? Of moet het vee niet meer te drinken krijgen ? En dan dat woordje bio-industrie. Clichewoord voor alle boerenhaters, menen ze iets te signaleren dat in hun ogen met de intensieve veehouderij te maken heeft, dan hopla daar is het: bioindustrie. Misschien moet u voor u wat roept eens de feiten bestuderen, sinds 1986 is tot 2005:

  - de aanvoer van stikstof naar de bodem door de landbouw met 33 % gedaald;
  - de aanvoer van fosfor (in fosfaat) naar de bodem door de landbouw met 39 % gedaald;
  - het gebruik van gewasbeschermings-middelen door de landbouw met 52 % gedaald;
  - de ammoniakemissie door de landbouw naar de lucht met ruim 50 % gedaald;
  - de uitstoot van broeikasgassen (sinds 1990) met 15 % gedaald.
  - Zijn de uitgaven voor milieumaatregelen door de landbouw
  ( sinds 1990) met 500 % gestegen.

  Voor u maar wat roept vanuit uw subjectieve en op emotie gebaseerde vooroordelen tegen de landbouw ware het beter u eerst een terdege te informeren. Geen enkele economische activiteit in ons land kan klimaatneutraal uitgevoerd worden. De Nederlands landbouw is een van de meest inoverende, milieu- en diervriendelijkste ter wereld.

 • no-profile-image

  Lot

  Ik vind dat we gelet op de bevolkingsdichtheid met elkaar een prestatie van formaat leveren om de waterkwaliteit en waterkwantiteit op peil te houden. Iedereen moet daar zijn steentje aan bijdragen. Ook de boeren. Maar soms bekruipt me wel het gevoel dat zij niet een steentje, maar een nauwelijks te verplaatsen zwerfkei moeten torsen.

 • no-profile-image

  ton

  De door overheden vergunde lozingen vallen erbuiten. Dit is in de nieuwe waterwet al zo vastgelegd. De lidstaten bepalen dus welke vuilwaterstromen wél of niet aan de nieuwe eisen moeten voldoen.
  Gokje, landbouw wel, industrie en riooloverstorten en andere vervuilingsbronen waar geld mee vedient wordt niet.
  En het kan nog veel leuker, je loost je troep in landbouwkundige wateren, en zegt dan dat de landbouw moet zorgen dat deze wateren aan de nieuwe kwaliteitseisen moeten voldoen.
  En lukt dit niet,wat bij voorbaat vast staat, dan maak je gewoon van landbouwgrond een 120.000 ha groot helofytenfilter om álle water te zuiveren. Dit met als argument dat met name de landbouwkundige wateren een hoge mate van vervuiling kennen. Is nogal logisch als je eerst je eigen rotzooi erin dumpt. Slim he, van deze overheid.
  En nou maar hopen dat de boeren dit allemaal slikken.

 • no-profile-image

  nuchtere

  Ach Linda, ter vergelijking; de gemiddelde mens in Nederland gebruikt per dag net zoveel water als de gemiddelde koe drinkt. 100 liter drinken is benutten, 100 liter douchen en toiletwater is verbruiken. En die 100 liter komen vermengd met wc eend,chloor, zeepsop, make up, tandpasta, haargel, anti kalk etc. etc. allemaal in het riool en via de overstorten in het oppervlaktewater terecht.
  Dus Linda, overdenk dit eens even op je gemak en trek zelf de conclusie maar.

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Vandaag gelezen in nieuw Oogst ?
  Gehaltes aan fosfor en stikstof in grondwater afkomstig uit Oostvaardersplassen fors hoger dan grondwater uit omringende landbouwareaal.

 • no-profile-image

  gert

  waarom zeggen ze niets over riooloverstorten? die worden weer verzwegen,had ik ook wel verwacht,ze zijn wel weer selectief bezig

 • no-profile-image

  ton

  Linda slikt het al, nou de rest van Nederland nog.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.