Home

Achtergrond 159 x bekeken

Eerste kwartaal sierteelt door stijgende kosten moeizaam

Stijgende kosten door hogere cao-lonen, investeringen in productiemiddelen en een hoge gasprijs hebben siertelers een moeizaam eerste kwartaal bezorgd.

Dat blijkt uit de Agri-Monitor van het landbouweconomische instituut, het LEI.

In de tuinbouw is de gasprijs sterk bepalend voor de resultaten.Door de vele verschillende typen gascontracten die telers afsluiten is het volgens de opstellers lastig een eenduidig beeld te schetsen van de gasprijsontwikkeling.

In ieder geval lag de prijs van gas als bulkproduct fractioneel, een procent, hoger. Doordat de gasprijs grotendeels met enige vertraging de olieprijs volgt is de verwachting dat deze de komende maanden sterker stijgt.

De exportwaarde (1,5 miljard euro) is het eerste kwartaal gestegen. Groei in de van oudsher minder belangrijke afzetmarkten, zoals Rusland, maakten mindere resultaten in Duitsland, Frankrijk en vooral het Verenigd Koninkrijk goed.

Of registreer je om te kunnen reageren.