Home

Achtergrond 163 x bekeken

Een op vijf West-Europeanen geen bankrekening

Een op de vijf volwassenen in West-Europa heeft geen bankrekening.

In de nieuwe EU-lidstaten in Midden- en Centraal-Europa bezit bijna de helft van de bevolking geen bankrekening. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerde studie in opdracht van de Europese Commissie.

Uit het onderzoek blijkt verder dat in de vijftien 'oude' landen van de Europese Unie ongeveer drie op de tien volwassenen geen spaarrekening heeft. In de tien nieuwe EU-landen in het oosten en het midden van Europa is dat meer dan de helft. In deze landen heeft bijna driekwart ook geen directe toegang tot het lenen van geld.

Mensen die geen toegang hebben tot financiële dienstverlening lopen grotere risico's op sociale uitsluiting, aldus Vladimir Spidla, EU-commissaris van Sociale Zaken.

Het gaat vooral om mensen met lage inkomens, werklozen, gehandicapten en bewoners van agrarische gebieden. Soms gaat het om een bewuste keuze. Spidla gaf als voorbeeld de boeren in Polen, van wie de helft geen bank- of spaarrekening heeft omdat ze de banken hun geld niet toevertrouwen.

De EU-commissaris vindt dat autoriteiten op zowel nationaal als Europees niveau er op moeten toezien dat alle burgers toegang hebben tot financiële diensten. Hij wil eerst met betere voorlichting proberen resultaten te boeken, maar hij sluit Europese wetgeving op dit terrein ook niet uit.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.