Home

Achtergrond 203 x bekeken 1 reactie

Een graantje meepikken

Van de voedselcrisis zijn vooral de allerarmsten de dupe, die steeds moeilijker in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

Mede door de concurrentie van energiegewassen zijn elementaire voedingsproducten schaarser en dus duurder. Het is daarom niet verwonderlijk dat politici oproepen ambities op het gebied van biobrandstoffen te temperen.
Maar de verantwoordelijkheid voor de hoge voedselprijzen ligt niet alleen bij overheden, vindt de PvdA. Europarlementariër Ieke van den Burg betoogt dat financiële instellingen, die producten aanbieden om op de prijsstijgingen te speculeren, de schaarste in de hand werken. Het leidt immers tot een nog grote vraag naar agrarische producten, waardoor het voor boeren en handelaren aantrekkelijk wordt hun waar nog even op voorraad te houden.
Van den Burg doet daarom een appèl op banken en andere investeerders om te stoppen met het aanbieden van dergelijke beleggingsproducten. Zij noemt het onethisch om over de rug van arme mensen een graantje te willen meepikken van deze situatie. Dat is een begrijpelijke en sympathieke gedachte; voedsel is de eerste levensbehoefte en dat vereist een prudente benadering. Tegelijk is de oproep van de PvdA er een van machteloosheid. De politiek slaagt er niet in het probleem van de voedselschaarste op te lossen en legt het daarom maar bij het bedrijfsleven. Helaas steekt de wereld heel wat ingewikkelder in elkaar.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

 • no-profile-image

  jol

  Dagelijks worden er HA grond uit de running genomen voor natuurbeheer wegen en 2de vacantiewoningen.
  de regeringen zien nog steeds niet in dat er niemand meer agrarier wil worden omdat het veel gemakkelijker is om met je handje open te gaan staan bij je baas.
  Als je jezelf werknemer mag noemen dan wordt je van je bed tot je graf verzorgt. dat wil toch iedereen.
  ik persoonlijk denk dat als de oorlog uitbreekt ik niet zo'n probleem heb omdat ik nog met de natuur weet om te gaan daarintegen zullen er velen omkomen van de honger

Of registreer je om te kunnen reageren.