Home

Achtergrond 215 x bekeken

EU wil snijden in handelsnormen groente en fruit

De Europese Commissie wil koste wat het kost snijden in de bestaande handelsnormen voor groente en fruit.

Dat is de opvatting van de koepel voor Belgische veilingen VBT na een spoedoverleg met het kabinet van de commissie. De Europese Commissie wil de lijst producten met handelsnormen inkrimpen. Zo zou niet langer voor 36, maar voor de tien grootste producten standaardvoorwaarden over kwaliteit, maatnorm en uniformiteit moeten gelden.

De weerstand tegen de drastische vermindering van het aantal handelsnormen neemt toe. Landen als Frankrijk, Spanje, Italië, België en Duitsland hebben al openlijk aangegeven tegen te zijn. In Nederland heeft alleen de handel aangegeven de handelsnormen voor een groter aantal producten overeind te houden. De Nederlandse afzetpartijen onthouden zich van commentaar op dit onderwerp. Volgende week komt het beheerscomité met een voorstel.

Of registreer je om te kunnen reageren.