Home

Achtergrond 172 x bekeken

EU werkt aan grensoverschrijdende hypotheken

De Europese Commissie moet zorgen voor meer concurrentie tussen hypotheekbanken in de Europese Unie.

Dat stelden ministers van Financiën van de 27 EU-landen vandaag in Brussel. Momenteel kunnen huizenkopers zelden een hypotheek krijgen van een bank uit een ander land. Banken schrikken vooral terug van lastige regels bij grensoverschrijdende taxaties, inschrijvingen in het kadaster en gedwongen verkoop.

Met toegenomen concurrentie kunnen huizenkopers tot 470 euro per 100.000 euro goedkoper lenen, concludeerde een rapport van de Europese Commissie in december.

De ministers vroegen de Europese Commissie om te tonen welke landen de grootste obstakels opwerpen voor buitenlandse banken. Zo moet er een scorebord komen van kosten voor kadaster en gedwongen verkoop.

Tegelijk moeten consumenten vaker een hypotheek durven aanvragen over de grens, vinden de ministers. De bewindslieden willen verrassingen voor de klant voorkomen door het rentepercentage en andere voorwaarden in alle EU-landen beter vergelijkbaar te maken.

Ongeveer 1 procent van alle hypotheken wordt buiten het eigen land afgesloten, zo bleek uit onderzoek van de Europese Commissie in 2005. Dat komt volgens EU-commissaris McCreevy deels doordat consumenten voor zo'n grote uitgave liever naar een instituut gaan dat ze kennen en waar ze dezelfde taal spreken.

Maar ook de uitleners van het geld blijven liever in hun eigen regio. "Dan weten ze welke regels er zijn voor het innen van schulden en waar vroegere schulden staan geregistreerd'', legde McCreevy uit.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.