Home

Achtergrond 214 x bekeken 3 reacties

EU verhoogt prognose graanoogst

De Europese Commissie heeft de verwachting van de graanoogst verhoogd.

Eind maart ging de Commissie uit van een totale graanoogst van 284,7 miljoen ton. De Commissie heeft dat verhoogd naar 293,2 miljoen toen.

Eind maart was de oogstprognose ook al verhoogd ten opzichte van de eerste prognose van eind januari. Vooral de opbrengst van tarwe schat de Commissie hoger in. Nu denkt de Commissie dat in de EU dit jaar 128,8 miljoen ton zachte tarwe en 9,6 miljoen ton harde tarwe wordt geoogst. Eind maart lagen die schattingen op 123,6 miljoen ton zachte en 9,4 miljoen ton harde tarwe.

De Commissie baseert de hogere prognose op het areaal. Eind maart ging de Commissie nog uit van 59,6 miljoen hectare graan in de EU. Het areaal wordt nu ingeschat op bijna 60 miljoen hectare. Veel boeren hebben op het laatste minder bieten ingezaaid omdat hun fabrieken extra suikerquotum hebben ingeleverd in Brussel.

Een ander argument van de Commissie voor de hogere prognose is het groeizame weer. Maar daar zijn niet alle lidstaten het mee eens, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. "Frankrijk, Duitsland en Italië vinden de nieuwe prognose te optimistisch. Het heeft veel geregend in de graangebieden van Frankrijk en Italië. Dat is nadelig voor de kwaliteit. In Noord-Duitsland heeft het juist heel erg weinig geregend."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  sjeng

  Ze zijn nu al druk in de weer om de prijs tijdens de oogst flink te drukken. Stel je voor de akkerbouwer zou dit jaar ook nog verdienen aan de granen.

 • no-profile-image

  gert

  er zijn nu al overstromingen in diverse eurpese landen met gevolgen voor de oogst.je moet de huid niet verkopen voor de beer geschoten is

 • no-profile-image

  vos

  Achter het bureau is tot achter de komma uit te rekenen hoeveel tarwe er geproduceerd wordt, alleen de praktijk is nogal eens weerbarstiger. Verkoop de huid niet voordat de beer geschoten is.

Of registreer je om te kunnen reageren.