Home

Achtergrond 139 x bekeken

Doden en meer schade na zwaarste naschok China

Het aardbevingsgebied in China is vandaag opgeschrikt door een zware aardschok.

De nabeving kostte ten minste twee mensen het leven en vernielde naar schatting ruim 70.000 huizen. De miljoenen inwoners van het gebied in het zuidwesten van China beleefden opnieuw angstige momenten.

De beving had volgens Chinese seismologen een kracht van 6,4 op de schaal van Richter. Daarmee werd het de zwaarste beving sinds de vernietigende aardschok op 12 mei, die een kracht had van 7,9 op de schaal van Richter.

Intussen is het dodental opgelopen tot ruim 62.600. Met nog 23.775 vermisten kan het uiteindelijke dodental oplopen tot boven de 80.000. Bijna 5500 kinderen hebben hun ouders verloren tijdens de aardbeving. Hun vaders en moeders zijn dood of worden vermist, aldus de Chinese staatsmedia.

De beving van vandaag trof vooral de stad Guangyuan ten noorden van de provinciehoofdstad Chengdu zwaar. Hier stortten ruim 70.000 huizen in, toch al verzwakt door de eerste beving. Nog eens meer dan 200.000 anderen staan op instorten, aldus de lokale autoriteiten.

"Huizen begonnen te schudden en iedereen rende de straat op'', vertelde een inwoner van Chengdu. "We dachten dat 12 mei achter ons lag, maar het gaat maar steeds door.'' De naschok verwondde meer dan 480 mensen, enkelen ernstig.

De naschok voedt de angst voor meer catastrofes als gevolg van de aardbeving, de zwaarste die China in meer dan dertig jaar heeft getroffen. De natuurramp heeft 69 dammen zo zwaar beschadigd dat ze dreigen te barsten, aldus de autoriteiten vandaag. Bij honderden anderen veroorzaakten ze "gevaarlijke situaties''.

Experts houden ook pasgevormde wateroppervlakken in de gaten die zijn ontstaan na aardverschuivingen onder rivieren. De autoriteiten schatten dat als gevolg van de beving uiteindelijk 11 miljoen mensen elders moeten worden opgevangen.

Een enkel lichtpuntje was er in het weekeinde gelukkig ook. Zo bereikt steeds meer hulp de getroffen plaatsen. Ook werd nog een slachtoffer levend onder het puin vandaan gehaald. De 80-jarige man had 266 uur of ruim elf dagen onder het puin gelegen, aldus de staatstelevisie. Hij overleefde door voedsel dat zijn vrouw hem wist te geven. Zij wist pas vrijdag hulp te halen.

VN-baas Ban Ki-moon bezocht zaterdag kort de getroffen regio met premier Wen Jiabao. De chef van de volkerenorganisatie prees de effectieve hulpverlening door de autoriteiten en stak de hulpverleners een hart onder de riem. "De hele wereld staat achter jullie en steunt jullie'', zei hij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.