Home

Achtergrond 195 x bekeken

Dierenbescherming bezorgd over vele katten in asiel

Het aantal katten dat in een dierenasiel belandt, stijgt fors.

In 2007 werden in de honderd asielen 38.135 katten opgevangen, in 2006 waren dat er nog 33.697. Behalve katten, boden de asielen in totaal aan ruim 75.000 dieren tijdelijk onderdak, waaronder 22.372 honden.

De Dierenbescherming maakt deze cijfers dinsdag bekend bij de start van de landelijke campagne 'Ik zoek een baas'. Minister Gerda Verburg (Landbouw) is present bij de aftrap van de campagne in het Haags Dierencentrum.

De cijfers zijn voor Frank Dales, directeur Dierenbescherming, reden de noodklok te luiden. "De toename van het aantal zwerfkatten moet stoppen. Dit kan door veel meer katten dan nu het geval is te chippen.''

Nu is minder dan een kwart van de Nederlandse katten voorzien van een chip waardoor het volgens de organisatie moeilijk is zwervende dieren terug te brengen bij hun baasje. Van driekwart van de zwerfhonden werd in 2007 de eigenaar opgespoord; bij de zwerfkatten lukte dat maar in 12 procent. 80 procent van de honden en katten waarvan de eigenaar niet werd achterhaald, vond uiteindelijk overigens wel onderdak bij een nieuwe baas.

De Dierenbescherming start de campagne 'Ik zoek een baas' kort voor de zomervakantie, traditiegetrouw een periode waarin menig hond, kat en konijn op straat wordt achtergelaten als de eigenaar elders van vakantie gaat genieten. "Mensen moeten vooral niet in een opwelling een huisdier aanschaffen, want zo'n aanschaf brengt nu eenmaal verantwoordelijkheid met zich mee'', waarschuwt de Dierenbescherming. De dinsdag begonnen campagne roept mensen die een huisdier willen op om eerst te gaan kijken in het asiel in de omgeving. "Ook daar smachten veel leuke en gezonde dieren, jong en oud, naar een nieuwe baas.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.