Home

Achtergrond 591 x bekeken

Demonstratie natuurvriendelijk baggeren

De Vereniging agrarisch natuur- en landschapsbeheer Water, Land en Dijken demonstreert vandaag in Assendelft een baggerpomp.

De regio kampt met veel bagger in de sloten. De pomp zou beter zijn voor waterleven, bloemen en slootkanten dan de traditionele baggermethode. Daarom heeft Water, Land en Dijken samen met het Nationale Landschap Laag Holland en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier een subsidieregeling opengesteld voor het gebruik van de baggerpomp door boeren. Foto Water, Land en Dijken

Shovelchauffeur Siemen Jongstra stort een partij gras van veehouder Kragt uit Delfstrahuizen in de voorlaadbak. De grasdrogerijen in Nederland hebben het voorlopig nog rustig. Coöperatieve grasdrogerij Oosterwolde-Hemrik draait momenteel op zo’n 50 procent van de capaciteit. Het gras dat nu binnenkomt wordt geperst tot grasbrok. Veehouders die over genoeg gras beschikken gebruiken de grasbrok als alternatief voor krachtvoer. Vooral de grasbrok van de eerste snede heeft een hoge voedingswaarde. Foto Alex de Haan

Tonnis Jager in Noordbroek beregent een perceel Parijse worteltjes. Deze zijn dinsdag gezaaid. Volgens de akkerbouwer en pluimveehouder luistert de vochtvoorziening erg nauw bij deze bolvormige Parijse worteltjes. ”Na het zaaien moet er voldoende vocht zijn om tweewassigheid te voorkomen. Bij tweewassigheid heb je òf veel bovenmaatse òf veel ondermaatse wortels. Onvoldoende uniformiteit kost mij opbrengst. Later in het groeiseizoen moeten de wortels ook genoeg vocht hebben. Anders gaat de wortel te veel de grond in. Deze wortels moeten juist mooi rond zijn. Als het weinig regent moet ik soms wel vijf keer in het seizoen beregenen.” Foto Koos van der Spek

Activisten van Milieudefensie en plaatselijke groepen bouwden gisteren een 'muur van ellende' voor het Brabantse provinciehuis. Het was een protest tegen de komst van een logistiek park in Moerdijk en de agro en food cluster (kassengebied plus logistiek) in Dinteloord. Wat het effect van hun actie was, kwamen de actievoerders niet te weten. Provinciale Staten stelden het besluit over onder meer het kassengebied met minstens een maand uit. Foto William Hoogteijling

Terwijl scholieren in het Friese Munnekezijl verder gaan met het poten van knolselderijplantjes op de pootmachine, is Jan Willem Bakker de plantjes die eerder deze week gepoot zijn aan het beregenen. "De weersvoorspellingen voor het weekend zijn zo onduidelijk dat ik toch maar begonnen ben met beregenen", zegt Bakker. "Zonder regen worden ze anders veel te droog. Ik reken op een mooie oogst dit jaar. Vier hectare staat nu vol met knolselderij, dat is een mooi gebied." Foto Jan Bouwman

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.