Home

Achtergrond 257 x bekeken 2 reacties

Cosun blij met gevuld gat in suikerquotum

Bietentelers hebben flink gehoor gegeven aan de oproep van Cosun om meer bieten te telen; er wordt 4.000 hectare meer ingezaaid.

Drie weken geleden ging de coöperatie nog uit van een areaaluitbreiding van 2.000 tot 3.000 hectare.

Hiermee komt het Nederlandse bietenareaal op 72.000 hectare. Dat was vorig jaar 82.000 hectare, maar daarvan is een deel als surplussuiker doorgeschoven naar dit jaar. Een vergelijkbaar areaal was dus niet nodig.
Cosun is tevreden. "De 4.000 hectare extra is meer dan verwacht. Eerder hadden we 2.000 tot 3.000 hectare ingeschat", vertelt Jan Willem van Roessel, secretaris van de raad van beheer van Cosun. "Bij een normale opbrengst moeten we hiermee het quotum kunnen vullen. We beschouwen de actie voor extra areaal dus als geslaagd."

Het financiële plaatje was natuurlijk de basis van de beslissing om meer bietenzaad te bestellen. "De garantie op een quotumprijs heeft telers over de streep geholpen", weet Van Roessel. Telers mogen dit seizoen twee keer hun hoeveelheid quotumbieten leveren. "De andere beweegredenen verschillen sterk per teler", weet de secretaris. "Zo speelt ook zeker mee dat pootgoed niet goed beschikbaar en duur is."

Het alternatief bieten voor een goede prijs is dan aantrekkelijk. "Wij zijn hier blij mee. En de start van de teelt is na alle nattigheid prima. Het weer is nu perfect."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    sjeng

    Goede Prijs ?????????

  • no-profile-image

    dirk

    lekker heb je bieten bij gekocht voor veel geld ,had niet nodig geweest je mag toch wel leveren voor de zelfd prijs.nog bedankd!!!!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.