Home

Achtergrond 399 x bekeken 1 reactie

Cono bouwt nieuwe kaasmakerij

De zuivelcoöperatie Cono kaasmakers gaat een nieuwe kaasmakerij bouwen, omdat het huidige kaasbedrijf over enkele jaren is versleten.

De nieuwe kaasmakerij moet over vijf jaar klaar zijn en gaat enkele tientallen miljoenen euro’s kosten. De huidige kaasmakerij van Cono Kaasmakers is gebouwd in 1927. Daarna volgden diverse verbouwingen aan het kaaslokaal. De laatste grote verbouwing vond plaats in 1990. "Een nieuwe kaasmakerij is daarom nodig", zegt directeur Eric Hulst van Cono Kaasmakers.

Met de bouw van een nieuwe kaasmakerij naast de bestaande kaasmakerij breidt Cono meteen de productiecapaciteit uit. De huidige kaasmakerij kan 340 miljoen kilo melk per jaar verwerken. In het nieuwe kaasbedrijf komt die capaciteit uit op 420 miljoen kilo. De aanvoer van melk bij Cono Kaasmakers lag vorig jaar op ruim 300 miljoen kilo. "Door het wegvallen van de melkquotering kunnen onze leden veel meer melk gaan leveren. Daarom hebben we een grotere verwerkingscapaciteit nodig", zegt Hulst.

In de nieuwe kaasmakerij wil Cono Kaasmakers de merkkazen op een traditionele manier blijven produceren. "Alleen op die manier kunnen wij onze kwaliteit handhaven", zegt Hulst. Hij denkt dat Cono bij het opstarten van de nieuwe kaasmakerij het oude bedrijf nog nodig heeft voor de productie.

Cono Kaasmakers kan de nieuwe kaasmakerij eenvoudig financieren met een lening volgens Hulst. Het eigen vermogen is vorig jaar gestegen met bijna 3 miljoen euro naar bijna 24 miljoen euro. Dat eigen vermogen maakt daarmee ruim 34 procent uit van het balanstotaal van ruim 70 miljoen euro. Dat blijkt uit de vandaag verschenen jaarcijfers van de zuivelcoöperatie..

Cono Kaasmakers heeft volgens Hulst diverse aantrekkelijke aanbiedingen van banken tegen scherpe tarieven voor de financiering van de kaasmakerij.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Henk

    Om deze meerdere melk ook op de spotmarkt voor een kwartje te verkopen, zoals nu met een deel van de geleverde melk al gebeurt!

Of registreer je om te kunnen reageren.