Home

Achtergrond 204 x bekeken 1 reactie

Commissie wil af van nultolerantie transgene stoffen

De Europese Commissie wil af van de zogeheten nultolerantie voor transgene stoffen.

Ze heeft haar ambtelijke diensten opdracht gegeven te zoeken naar een technische oplossing voor het probleem. Die zoektocht moet nog voor de zomer zijn afgerond.

Dat is de uitkomst van een debat in de Commissie vandaag. De Commissie lijkt zo een doorbraak te willen forceren in de nu al jarenlang durende impasse in het Europese toelatingsbeleid.

De nultolerantie houdt in dat veevoer en voedselproducten in het geheel geen transgene bestanddelen mogen bevatten die in de EU nog niet zijn toegelaten. Voor veehouders leidt dat tot hogere voerkosten, vooral ook omdat de toelatingsprocedure voor transgene stoffen in de EU gecompliceerd en tijdrovend is.

De laatste tijd neemt de druk op de EU toe om haar rigide beleid voor biotechnologie te versoepelen. Bij gebrek aan overeenstemming tussen de lidstaten neemt de Commissie nu besluiten tot toelating; deze worden vervolgens weer aangevochten door de lidstaten die zich verzetten tegen transgene gewassen. Onlangs hintte commissaris Androulla Vassiliou (gezondheid) al dat de Commissie af wil van de nultolerantie.

De Commissie besloot gisteren ook om voedselautoriteit Efsa nieuw wetenschappelijk bewijs in enkele concrete aanvragen te laten beoordelen. Het gaat om de toelating van de Amflora-aardappel en enkele hybride maissoorten van Monsanto, de teelt van Bt11- en 1507-mais en LL62-rijst.

De Commissie had de besluitvorming in deze aanvragen eerder opgeschort. Als de Efsa de toelatingen veilig bevindt, dan stemt de Commissie in.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Robert A. Verlinden

    Geachte redactie,
    Als de Europese Commissie, zeg maar Barosso en de Europese Royals met hun toegenegen multinationals van de nul optie afwillen, dan zullen ze toch eerst de toelating van ggo moeten toetsen aan het Europese Verdrag Voor de Rechten van de Mens. (EVRM) artikel 1 van het Eerste Protocol van het EVRM (ongestoord genot van eigendom) en artikel 8 eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. (recht op de integriteit van het lichaam). Tot nadere toelichting bereid verblijf ik met groet,
    Robert A. Verlinden www.vomigen.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.