Home

Achtergrond 183 x bekeken

'Code droog' in groot deel Nederland

In het oosten en noorden van het land heeft de brandweer vrijdag 'Code droog' afgekondigd.

Dit betekent dat er geen open vuur mag worden gestookt. Wegens de aanhoudende droogte en het warme weer is dat hard nodig, zo oordelen de brandweerkorpsen.

Boven de betrokken gebieden voeren vliegtuigjes controles uit om brand vroegtijdig op te merken. In Twente en IJsselvecht wordt extra bosbewaking ingesteld. De brandweer houdt bovendien extra personeel achter de hand.

Wandelaars moeten heel voorzichtig zijn met vuur. Bij een brandmelding in een natuurgebied rukt de brandweer met groot materieel uit. In Utrecht staan zelfs speciale bosbrand-blusvoertuigen klaar om uit te rukken.

Het is nog niet bekend hoe lang de Code droog van kracht blijft. Dat hangt samen met de temperatuur en de neerslag.

Het stookverbod heeft overigens geen betrekking op mensen die een barbecue willen houden. "Hoewel we het niet verbieden doen we wel het verzoek geen barbecue in de natuur te houden'', aldus Wendy Wagenvoort van de brandweer Twente. Ook een brandende sigaret valt in de categorie open vuur.

Bedrijven die stookvergunningen hebben voor bijvoorbeeld het verbranden van afval, zien beperkende voorwaarden in hun vergunningen van kracht worden.

Volgens de brandweer Gelderland-Midden klinkt 'Code droog' overigens ingrijpender dan het is. Van een 'verhoogde staat van paraatheid' van de brandweer is geen sprake, aldus een woordvoerder.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.