Home

Achtergrond 165 x bekeken

CBR zwaar onder vuur

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) lag gisteren zwaar onder vuur in de Tweede Kamer.

'Bezwerende' woorden van verkeersminister Camiel Eurlings overtuigden de meeste Kamerleden niet. VVD'er Paul de Krom stuurt aan op een hoorzitting over het "ongecontroleerd monopolistisch koninkrijk'', zoals hij het CBR betitelde, vanwege te lange wachttijden voor rijexamens en rijvaardigheidstesten.

De SP wil een maximale wachttijd van zes weken voor het praktijkexamen. Lukt dat het CBR niet die te halen, dan moet het een leerling wekelijks een gratis rijles aanbieden. Volgens Eurlings zal het CBR die kosten doorberekenen aan de klanten. Zo zit het systeem in elkaar.
Regeringspartij PvdA zette vraagtekens bij de klantvriendelijkheid van de instantie. Het gebrek aan keuringsartsen voor 70-plussers en beroepschauffeurs en een dreigende inkrimping van het aantal CBR-locaties baren zorgen.

De bewindsman vertrouwt erop dat de waarnemend directeur bij het CBR intern orde op zaken stelt, en wil eind dit jaar de balans opmaken. Hij is voorlopig content met een beloofde zes tot acht weken wachttijd voor het rijexamen.

Volgens Eurlings heeft hij daartoe onlangs het zware middel van zijn 'aanwijzingsbevoegdheid' gebruikt. Zijn partij, het CDA, kon zich vinden in die aanpak.

Volgens de SP is echter een stok achter de deur nodig, nu de wachttijden weer oplopen. Leerlingen mogen niet financieel de dupe worden. De PVV vond drie weken wachttijd 'riant'. Samen met de VVD wilde de partij van Geert Wilders verder af van theorie-examens in het Turks. Eurlings vond dit niet de manier om te bereiken dat buitenlanders Nederlands leren. "Mensen die de weg opgaan, moeten de regels begrijpen. Bij mij gaat de verkeersveiligheid voor.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.