Home

Achtergrond 218 x bekeken 2 reacties

CBL wil in principe in college diertransport

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel wil in principe toetreden tot het college van deskundigen dat toezicht houdt op de regeling.

Wel vindt het CBL dat de Kwaliteitsregeling Dierwaardig vervoer op een aantal punten nog moet worden aangescherpt. Dat zegt Anne-Corine Vlaardingerbroek van het CBL.

Vlaardingerbroek wil verder nog geen concrete zaken noemen. "We moeten eerst het gesprek nog eens evalueren en onze conclusies trekken." CBL, COV, Saveetra en de NBHV spraken gisteren over een aantal kritiekpunten die CBL en COV hebben op de regeling.

Ook de COV (Centrale Organisatie voor de Vleessector) wil de kwaliteitsregeling op enkele punten aangescherpt zien. "Wij willen een robuuste regeling voor de diertransportsector", zegt voorzitter Wim van Pelt van de COV. Ook hij wil nog niet in details treden. Wel denkt hij dat een en ander voor het eind van het jaar is te realiseren. Zo’n robuust systeem schept volgens van Pelt de mogelijkheid dat de overheid minder toezicht hoeft uit te oefenen op gecertificeerde bedrijven en zich meer kan richten op de echte problemen veroorzakende bedrijven.

Volgens Anne-Marie Nelck die namens de Saveetra bij het gesprek aanwezig was, is onder meer gesproken over de onafhankelijkheid van het systeem en de controle er op. Nu controleert de geaccrediteerde instantie Vianorm dit. Dat zou in de toekomst uitgebreid kunnen worden met andere instellingen. Ook is gesproken over een database met de gegevens van de veetransporten en de toegankelijkheid van zo’n systeem.

Volgens Nelck zijn een aantal ideeën van CBL en COV begrijpelijk, maar niet altijd even eenvoudig uit te voeren. "Je hebt bijvoorbeeld te maken met Europese regels waaraan je moet voldoen." Ook Nelck verwacht overigens dat de partijen tot overeenstemming zullen komen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  producent

  Wanneer mogen onze parijen in het CBL zitting nemen, zij gaan immers met ons vlees om.
  Mogen wij ook bij hun in de keuken kijken?

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Het CBL heeft mijns inziens niets te zoeken in het college van "deskundigen".
  Het enigste waar zij in geinteresseerd zijn is een zo laag mogelijke inkoopsprijs en zo als de afgelopen jaren is gebleken, de nederlandse veehouder voorop laten lopen bij allerlei eisen die voor de veehouder niets opleveren. Door hen nu toe te laten tot dit college wordt het nog makkelijker om goedkoop in te kopen, want doordat zij dwars kunnen gaan liggen in deze commissie en belachelijke eisen kunnen stellen aan transport, wordt export van dieren naar het buitenland moeilijker en moet meer van de inlandse productie in Nederland worden weggezet en dit drukt de verkooppprijs. Laat het CBL dus er buiten! Zij zeggen dat ze voor de consument op komen, maar deze consument is hun eigen beurs en het verleden heeft geleerd dat de agrarische sector daar niet beter van wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.