Home

Achtergrond 166 x bekeken

Brussel: milieucriminaliteit overal strafbaar

Ernstige milieuovertredingen worden strafbaar in alle lidstaten van de Europese Unie. De EU-landen en het Europees Parlement hebben woensdag een akkoord bereikt over een voorstel van de Europese Commissie daartoe.

”Er zijn geen uitvluchten meer mogelijk voor diegenen die ons milieu vervuilen”, aldus eurocommissaris Jacques Barrot (Justitie). Illegaal vervoer van afval, handel in uitstervende diersoorten en illegale gifdumping zijn voorbeelden van delicten die elke EU-lidstaat strafbaar moet stellen. In sommige Oost-Europese lidstaten komen plegers van zulke misdrijven daar nu nog ongestraft mee weg.

De nieuwe richtlijn bevat geen minimumstraffen die de EU-landen moeten hanteren, hoewel de Europese Commissie dat aanvankelijk wel had voorgesteld. Volgens het Europese Hof van Justitie heeft de Europese Commissie echter niet de bevoegdheid om die vast te stellen. De huidige tekst spreekt daarom van effectieve, overtuigende en proportionele sancties.

CDA-Europarlementariër Bert Doorn is blij met het resultaat: ” Het is goed dat er afgesproken is dat milieudelicten in heel Europa strafbaar gesteld moeten worden, maar ik ben ook blij dat de manier waarop dat moet gebeuren, wordt overgelaten aan nationale wetgeving.”

Ook Jules Maaten, Europarlementslid voor de VVD, is gelukkig met de nieuwe regels. Vanwege het grensoverschrijdende karakter van zulke delicten vindt hij het belangrijk dat de behandeling ervan in heel Europa gelijk is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.