Home

Achtergrond 177 x bekeken

Brussel: 88 procent van EU-vissoorten overbevist

De hervorming van het gemeenschappelijk EU-visserijbeleid, die in 2002 begon, heeft niet voldoende vooruitgang geboekt.

Als gevolg daarvan is 88 procent van de visbestanden in de Europese Unie overbevist. Die conclusie trok de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, vrijdag. De Commissie doet voorstellen voor een ander visbeleid om de visbestanden op peil te krijgen. In de toekomst wil Brussel jaarlijks flexibeler optreden bij het jaarlijkse besluit hoeveel vis er van elke soort mag worden gevangen. Tot nu toe mochten de visquota hooguit 15 procent naar boven of beneden worden bijgesteld.

Dat 88 procent van de visbestanden in de Europese wateren overbevist is, is gebaseerd op gegevens uit zeeën waarvan juiste wetenschappelijke informatie beschikbaar is gekomen. Brussel vermoedt dat van 57 procent van de visbestanden nog steeds onbekend is hoe het daarmee staat, omdat essentiële gegevens ontbreken. Lidstaten geven volgens Brussel te vaak onjuiste vangstaangiften door. De Europese Commissie wil dat landen de aangiften verbeteren en onderling vergelijken.

In plaats van de oude visquota, waarin werd besloten hoeveel vis er van een bepaalde soort per jaar mocht worden gevangen, wil Brussel nu ook gaan overstappen op het kilowattdagensysteem. Dat is een maatstaf voor het vissersvaartuig waarbij het motorvermogen van de boot wordt vermenigvuldigd met de dagen dat er daadwerkelijk gevist is.

De kilowattdagen worden toegekend aan de lidstaten, die ze onder de vissers mogen verdelen. Ze mopeten daarbij rekening houden met de hoeveelheid vis die van de Europese Commissie mag worden gevangen. De Commissie redeneert dat deze regeling vooral gunstig is voor kleine vaartuigen. Zij kunnen langer op zee blijven. Zo kunnen kleine vissers beter van hun vangsten leven en worden grote boten, die vaak te veel bijvangst hebben, ontmoedigd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.