Home

Achtergrond 152 x bekeken

Bijna akkoord over Europese toelating pesticiden

Ministers van Landbouw van de EU-landen verwachten eind juni te besluiten tot een meer gezamenlijke toelating van bestrijdingsmiddelen.

Minister Gerda Verburg (Landbouw) heeft dat gisteren gezegd na EU-beraad in Brussel. Nederland mag dan niet meer geheel zelf beslissen over toelating van gewasbeschermingsmiddelen voor de land- en tuinbouw. Als bepaalde landen een middel toelaten op basis van EU-criteria, moet Nederland het ook goedkeuren.

Daardoor moet een einde komen aan smokkel zoals nu tussen bijvoorbeeld Nederland en België. Nederlandse boeren en tuinders kunnen middelen die in eigen land verboden zijn gewoon in België kopen.

Bedoeling was dat de ministers eigenlijk al maandag een politiek akkoord zouden bereiken. Maar de ministers en Europese Commissie waren het nog niet geheel eens over de juridische grondslag en de gegevensbescherming bij bepaalde aanvragen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.