Home

Achtergrond 172 x bekeken

"Bijdrage werkgevers kinderopvang niet omhoog"

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken bestrijdt dat werkgevers achterblijven in het betalen van hun aandeel in de kinderopvang.

Een hogere werkgeversbijdrage is wat haar betreft niet aan de orde, schrijft de CDA-bewindsvrouw in haar weekboek.

De werkgevers betalen een vast bedrag per werknemer en doen daarmee wat in het kabinet is afgesproken. Aan het begin van deze kabinetsperiode is deze bijdrage zelfs verhoogd. Mede daardoor betalen ze meer aan kinderopvang dan werknemers. "Ze gaan vanzelf meer betalen als meer mensen gaan werken'', aldus Van der Hoeven.

Het kabinet besloot vorige maand de vergoedingen voor de opvang te versoberen. Op Prinsjesdag worden de precieze plannen bekendgemaakt. Ook wordt de gastouderregeling, waarmee opa's en oma's met subsidie op hun kleinkinderen kunnen passen, beperkt.

De Tweede Kamer heeft woensdag een debat over kinderopvang met staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs). De regeringspartijen CDA en PvdA zullen zich daar terughoudend opstellen, omdat er nog geen concrete kabinetsvoorstellen zijn. CDA-Tweede Kamerlid Jan Jacob van Dijk wil wel dat alle vormen van kinderopvang, dus ook die door grootouders, overeind blijven. Verder wil hij dat de bezuinigingen evenwichtig over alle inkomensgroepen worden gespreid. Een hogere bijdrage van werkgevers sluit Van Dijk op voorhand niet uit.

Volgens PvdA-Kamerlid Margot Kraneveldt mogen de kabinetsplannen er niet toe leiden dat mensen minder moeten gaan werken omdat ze de kinderopvang niet meer kunnen betalen. Anders dan het CDA wil de PvdA vooral de lagere middeninkomens ontzien bij de bezuinigingsmaatregelen.

Oppositiepartij VVD heeft veel kritiek op de plannen van het kabinet. VVD-Kamerlid Ineke Dezentjé-Hamming wil ook het oneigenlijk gebruik van de gastouderregeling aanpakken, maar om de arbeidsparticipatie van vooral vrouwen te vergroten, blijft de voorziening volgens haar wel nodig. De VVD wil extra geld vrijmaken voor kinderopvang door "verkeerde keuzes'' van het kabinet terug te draaien, zoals het generaal pardon.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.