Home

Achtergrond 370 x bekeken 34 reacties

'Beter advocaat dan melk dumpen'

Melkveehouders die ontevreden zijn over de melkprijs, moeten niet bij de overheid of het publiek zijn, maar bij hun coöperatie.

Dit zegt voorzitter Tammo Beishuizen van LTO Noord. Als de melkprijs te laag is, heeft de coöperatie waarschijnlijk te weinig toegevoegde waarde gecreëerd en te weinig vernieuwd, meent Beishuizen. Immers, de Nederlandse melkveehouderij moet het hebben van haar toegevoegde waarde. Als bedrijven dan slecht presteren, is dat wel gebeurd waar de melkveehouders zelf bij hebben gezeten als lid van de coöperatie.

Als ze iets willen veranderen aan de situatie, moeten ze hun commissarissen en raad van bestuur meer op de huid zitten, vindt de LTO Noord-voorzitter. Desnoods met behulp van een advocaat die hen de weg wijst.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  nlto wat is dat??

  Wat doet de NLTO om de prijzen omhoog te krijgen??

  Afschaffing van het melkquotum?? Wordt hier ook iets aangedaan door NLTO??

  Nee beide niet!! Dus straks voor een kwartje melken, dan moeten we dus verplicht straks 200 koeien melken???? (anders geen inkomen??)

  NLTO een boerenbelangorganisatie????

  Ik heb er vraagtekens bij???????

 • no-profile-image

  Antoon

  ja dirk, van wie is die melk eigenlijk? niet van de LTO of Melkfabriek, dus waarom zouden die zich eigelijk ook druk maken om de melkprijs. ga hier nu niet zitten doen alsof de boeren omdat de melk van hen is, veel zeggenschap hebben, want als dat zo was, was deze hele staking, was zelfs het melkquotum dat 26 jaar terug is ingevoerd niet eens nodig geweest

 • no-profile-image

  sjoukje

  hoe denk je dat het komt dat deze nu stijgt???

  Dit is altijd tijdelijk, dus groot gelijk dat we doorzetten, anders kunnen we volgende week weer aktie voeren!

 • no-profile-image

  dirk

  Zeg antoon uit kampen van wie is de melk eigenlijk Niet van lto of zuivelondernemingen juist ja van de boeren zelf Mogen die dit gebruiken voor acties Het is toch hun eigedom daar heb jij niets mee te maken en lto al helemaal niets met hun advocaat Weer zo n lulverhaal waar je niets aan hed

 • no-profile-image

  Piet

  Volgens mij gaan de melkveehouders zich geweldig in de vingers snijden met deze actie. Zoals jullie kunnen lezen in diverse andere artikelen komen de fabrieken in de problemen door een gebrek aan melk. Hoeraatje? Toch maar niet. De zuivelfabrieken stoppen met het maken van kaas! Dit zorgt voor veel schade wegens het onbenut laten dure productiemiddelen. De supermarkten komen daarintegen niet in de problemen, omdat verse melk nog gewoon te halen valt bij de Nederlandse melkfabriek. De kaas en de boter kunnen zonder problemen uit het buitenland gehaald worden. De supermarkt zal dus nauwelijks schade lijden, er worden alleen iets meer producten geïmporteerd. Tegelijk wordt daarmee aangetoond, voor degenen die dat nog niet wisten, dat alle niet dagverse zuivelproducten eenvoudig op de wereldmarkt verhandeld kunnen worden. Kortom, schade lijden de melkfabrieken en de boeren (kost toch al snel 5.000 euro per week), de lachende derde zijn de supermarkten en de exporterende landen. Een en ander is niet op te lossen door een Europese overheid die een wereldmarktprijs compenseert tot een zekere minimunprijs. Daarvoor zijn teveel lessen in het verleden geweest.

 • no-profile-image

  boer

  beste Antoon uit K. Als het echt zo simpel is, als jij uitlegt, dan snap ik niet, waarom je nog geen boerderij hebt gekocht en lekker aan het boeren bent geslagen. Of is de praktijk dan toch sterker dan de leer en zit je heerlijk vrijblijvend wat te zeveren.k7tk4x lijkt het wel

 • no-profile-image

  Antoon

  @ex-student , het punt is, dat de DDB zon toekomstplaatje schetst, dat het niet eens uitmaakt of de varkensboer eruit wil om 6 uur, omdat hij daar bij wijze van spreke gewoon een Pool voor in kan huren. en als het dan allemaal zoveel geld kost, kan hij toch ook rustig uitbreiden? er zijn best systemen op de markt die het mogelijk zouden maken om je bedrijf ieder jaar met 5 of 10 koeien te laten groeien, zo zou hij de overstap rustig kunnen maken. jullie kijken allemaal veelste dichtbij? waar de Nederlandse melkveehouderij volgende week, of over een half jaar staat, is niet interessant in deze discussie, want we zitten in een overgangsperiode, dat bied moeilijkheden, dat is bekend. jammer dat jullie alleen naar de problemen van vandaag de dag kunnen kijken, in plaats van iets verder te kijken dan je neus lang is!

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Antoon ik bied je bij deze een stage plaats aan! Ik heb één van de hardst groeiende melkveebedrijven van Europa. (Tuurlijk nooit het hardst en zeker natuurlijk ook niet de beste maar streef wel om bij de betere te blijven) Als je bij mij stage loopt zul je zien hoe snel een melkveebedrijf zich kan ontwikkelen. Ik heb bijna geen mestkosten (alleen het uitrijden moet ik deels betalen), voer is er genoeg. Pacht prijzen te betalen. Het enige wat er nog niet is is een vrije markt waar ik onbeperkt kan melken! Als die er komt heb ik in no time meer als 4000 koeien! En als je het eerlijk wil weten ik hoop dat ze er niet komt! Want met een goed lopend bedrijf met 100 koeien en qoutum kan men meer verdienen dan met een bedrijf met 4000 koeien op een vrije markt! Zie Canada!Ik ben die 100 koeien al enkele jaren gepaseerd en ga nu richting de 1000 (bereikt met qouta). Ik weet echt waar ik over praat. Ik heb wel mijn opleiding af. Ik heb wel de wereld markt gevolgd. Ik heb wel kennis over vele landen. Maar vooral luister ik naar mensen die geen belang hebben bij een lage melkprijs! Het is heel goed om deze markt en deze staking te volgen maar het is voor weinigen weg gelegt om met die leeftijd er al een goede mening over te vormen. Dat de politiek in Nederland er zo slecht op reageert is logisch, dit past niet binnen het plaatje. In Europa wil men graag lage voedsel kosten. Dit kan men bovendien denk ik alleen maar krijgen door flinke subsidies te geven. Het klopt wat jij zegt dat als er een vrije markt komt dat er veel melkveehouders met een hoge kostprijs af haken. Ik heb mijn kostprijs zeer goed in de hand en toch doe ik mee. Niet alleen voor mij en voor mij veel te dure auto traktor of nieuwe ligboxen stal zo als iedereen zegt. Maar wel omdat bijna iedereen echt aan de melk verdient en de gemiddelde melkveehouder niet. Bovendien moeten we als EMB duidelijk maken dat het de doodsteek is voor een normale melkveehouderij als het qouta er af gaat. Dit is nog lang niet beslist! Hier staken we nu niet voor maar we laten in Duitsland wel zien dat we een eenheid kunnen zijn als het gaat om beleid. Tuurlijk staakt niet iedereen mee maar in Duitsland zijn het er relatief weinig die melk afleveren. Kijk op de website van de BDM dan zie je wat er loos is! In Duitsland staken we ook voor de onredelijke omreken factor van liter naar kilo. Iedereen weet dat een liter melk met redelijke gehalte meer weegt dan 1,03 kg in Duitsland rekent men met 1,02. Als de melkfabriek de melk door verkoopt verkoopt men die wel voor 1,03... Waarom mogen wij die 1 % niet hebben kost mij meer dan een week de melk in de put laten lopen! Dit zijn allemaal van die zaken waar niemand iets aandoet zolang we alleen maar praten. Ook verhoogt de melkfabriek de melkprijs niet gelijk als de markt postief is omdat men in de leden vergadering altijd zegt we doen ons best de markt is goed en daarom kunnen we weer het zelfde betalen als afgelopen jaar! Dat er markt werking is dat is ook niets nieuws. Maar waarom gingen de poederprijzen omhoog en de melkprijzen omlaag? Tuurlijk kan men hier onderbouwt om reageren. Doen ze al jaren. Toch gebeurd er niets. De grote fuseren alleen maar en ze proberen de kleine de nek om te draaien. Dit is hier in Duitsland nog lang niet zo sterk als in Nederland! Daarom begrijp ik de actie bereidheid in Nederland niet goed. In Nederland gaan er veel hardere klappen vallen dan in Duitsland. In Duitsland kan men met de helft van de melkproduktie nog een goede boterham verdienen in vergelijking met Nederland. De Nederlanders menen dat ze alles zo goed voor elkaar hebben maar waarom zijn de bedrijven zoveel kleiner in Duitsland dan in Nederland? Naar mijn mening is dat omdat de Duitse melkveehouder de kostprijs toch net iets beter heeft dan in Nederland. Toch gaat Duitsland staken en Nederland veel minder. En ook is Nederland voor afschafing van qouta en Duitsland niet. Ik vind het een groot raatsel. Of de Nederlanders zijn heel arogant met grote oogkleppen op omdat ze denken dat ze het beter kunnen dan de rest van Europa. Of de Nederlanders luisteren naar de verkeerde mensen en kijken niet verder dan die paar landsgrenzen. Of de rest van Europa moet na 2015 stoppen met melken en hard wegrennen voor de vele liters melk die er uit Nederland komt stromen die voor lagere kosten geproduceerd zijn op die paar vierkante meters met nog meer mest die waarschijnlijk dan wel heel veel geld op gaat brengen door de mest verwerking die ze in de 80e jaren aan het uitvinden waren. Dit alles is zo onwaarschijnlijk dat ik het wel niet zal begrijpen.

 • no-profile-image

  door

  Als je bij een vereniging niet goed behandeld wordt ga je naar een ander! Dit is de beste manier voor een vereniging en voor je zelf. Dit is ook zo met de verwaarding van onze producten. Er is al zo lang gepraat over een kostendekkende opbrengstprijs, maar het blijft een drama! Hard werken voor een hongerloon. Als Beishuizen zegt om een advocaat erbij te halen, vraag ik me af, had dit dan allang gedaan. Zoiets doet LTO toch niet, wel een grote mond als iemand anders wel voor zijn echt opkomt, dat het verkeerd is. Je moet mee actie voeren en niemand afzeiken! Dan ben je belangenbehartiger, wat er door LTO gebeurd is alles kapot laten gaan! Ik ga al lang mee, veel voor de LTO leden gedaan, maar wat ben ikblij dat ik mijnlidmaatschapheb opgezegt. Het is een voorbeeld zo als het niet moet!

 • no-profile-image

  ex-student

  Inderdaad staan we hier stil maar dat is geen probleem en de consumptie binnen de EU is fors verhoogd en de EU zelf nog meer. Die melk die hier blijft komt indrdaad niet op de wereld markt dat is ook geen probleem op de wereldmarkt hebben we niks te zoeken. Daarvoor zijn onze kwaliteit en milieu en welzijn eisen veel te groot. Als een varkensboer zijn veestapel verkoopt kan hij met dat geld nog geen ligboxenstal met bijbehorende melkstal kuilplaten en dergelijke bouwen en dan praten we nog niet eens over het dure melkvee wat 2 jaar lang gekocht zal moeten worden. Moet ik het dan nog over zijn mestafzet en (ruw-)voeraankoop nog hebben? En neem absoluut van mij aan en ik ken er verscheidene persoonlijk DE MEESTE AKKERBOEREN GAAN NOOIT MELKEN ook al wordt er goed aan verdiend. Elke zondagmorgen om 6 uur uit bed? neeeee.
  En een akkerbouwer de helft van zijn grond verkopen? Ook niet en dan moet het al een forse zijn voor hetzelfde verhaal als de varkensboer. En het quotum wordt niet door de overheid betaalt maar door de veeboeren de overheid beurt via belasting juist geld van de Quota. De melkveehouderij is volgens mij nog steeds een private branche. En "janken" doen we niet we laten de markt zelfs zien dat het tijd wordt dat we meer krijgen maar de melk vloeit door en daarom wordt deze weggegooid. De markt weet dat er altijd melk komt door de verschillende aanbieders, nu zijn de aanbieders europees wijd eens en moet de markt reageren. Heeft het trouwens al positief gedaan. We worden niet gepest door melkfabrieken en anderen alleen dat zijn wijsneuzen net als jou die we nu de oren een keer goed wassen.

 • no-profile-image

  ex-student

  Kijk dat bedoel ik nou je leest niet goed. Aandeelbedrijven heb ik niet onder mijn hoede maar met meerdere geld ingestoken voor........de toekomst. We hebben ook niets tegen melkfabrieken die zijn van ons, maar tegen de discounters daar valt niet mee te lullen. Als je nou goed leest en dan nadenkt misschien komt er dan wat zinnigs uit

 • no-profile-image

  .

  Ik dacht dat het de NVV was die altijd met een advocaat aan kwam! Dit was volgens de lto ook niet goed tot dat zij de rechtzaken gewonnen hadden en probeerde dan met de eer te gaan strijken. Nu stelt lto het voor om het via een advocaat te doen. Ik vraag me af of de lto nu iets van de nvv geleerd heeft of dat zij alleen maar tegen vakbonden aan willen schuppen!

 • no-profile-image

  Antoon

  twee punten. ten eerste weet FF op de een of andere manier 1,1 miljard aan omzet te draaien in Azië, dus ze zullen daar wel degelijk melkproducten consumeren.
  ten tweede, jij insinueert dat er Chinese melk op de Nederlandse markt komt. ALS dit al zo zou zijn, zou dit toch juist alleen maar aangeven dat wij moeten streven naar een gezonde melkveesector. als wij hier niet leren de kostprijs te drukken, zal China(australie, nieuw zeeland, amerika) in verloop van tijd de hele Nederlandse markt overnemen, wat mij juist hetgeen lijkt dat voorkomen moet worden. en als het de chinezen niet zijn, zijn het de akkerbouwers, varkensboeren of anderen wel zijn. Als de melkmarkt een minimumprijs krijgt, wordt het gewoon eem markt zonder risico, dus mooi makkelijk geld verdienen, en wie wil dan nog niet. ondertussen wordt het aanbod hier dan zo groot, dat het de EU miljarden kost om overal het verschil tussen de minimumprijs en de wereldmarkt prijs te betalen. ik vind het een beetje kinderachtig van jullie dat alles wat jullie kunnen zeggen is, dat 'ik nog veel moet leren' of 'niet weet waar ik het over heb' maar als ik dat dan echt niet weet, waarom kunnen jullie mijn argumenten dan niet weerleggen? ik probeer inderdaad de discussie aan te wakkeren, omdat ik het vreselijk vind dat de melkveesector op dit moment zon groot gezichtsverlies lijdt in de publieke opinie! dus vraag ik mij af, wat toch hetgeen is dat het waard maakt om je imago zo te verpesten

 • no-profile-image

  parel

  antoon is op dreef maar moet nog veel leren, of reageert hij alleen om de discussie los te wakkeren, ik lees veel meer reacties van hem, maar staat niet veel zinvols in.

  NLTO doet weinig voor de boeren. Tja discuseren of vogeltjesland o.i.d en over wanneer we het land onder water moeten laten lopen. Ze kunnen goed praten, maar uitvoeren ho maar!!

  En dan nog dat gezeur over de export naar andere landen. weet je wel dat de chinezen helemaal geen melk drinken??? En dat ze in china wel melk produceren en verwerken?? Go waar moet die melk dan weer naartoe???

 • no-profile-image

  Antoon

  @freek, barlo - Boehoe, de LTO is het niet eens met mijn manier van actievoeren, dus ineens is alles wat ze doen verkeerd! allemaal leuk en aardig jou noteringen, maar wat doet dit op de middellange en lange termijn? helemaal NIKS!

 • no-profile-image

  Henk

  DBB is niet eerlijk. Ze gaan actie voeren terwijl de melk op de spotmarkt al een stijgende lijn vertonen. En straks op de borst kloppen, dat ze het goed gedaan hebben! Belachelijk!
  kijk maar op http://www.utdni.com/auctions
  Hier kun je zien wat de spot prijzen doen!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Melkveehouder Duitsland, je hebt een van de hardst groeiende bedrijven van Europa en je wil geen uitbreiding van de Europese melkproduktie en behoud van quota omdat dit met een bedrijf van 100 koeien een goede boterham zou opleveren.
  Leg me eens even uit wat jouw reden is, en is geweest, om zo hard te groeien?

 • no-profile-image

  ik prikkel

  Ja, dat waren nog eens tijden vroeger. Op eigen benen carriere maken. 's morgens voor dag en dauw uit de veren om vlug je arbeid te doen. Dan naar school, thuiskomen en weer arbeid verrichten of een baantje zoeken. En met die zuurverdiende centjes je eigen schoolboekjes betalen of lenen bij familie en tot diep in de nacht bij een kaarsje studeren voor een betere toekomst dan je vader. Echt op eigen benen zonder studiebegeleider en andere hulpmiddelen. En met het fietje door weer en wind met de boekentas achterop, en niet met de warme droge trein.
  Is wat anders dan vandaag de dag, op kosten van de staat studeren, weekenden lekker zuipen en uitslapen en met studentenbeurs studie bekosten en straks met vetbetaalde baan deze gesubsidieerde studie in no time even aflossen en vervolgens met een salaris beginnen waar je rooie oortjes van krijgt en direct een grote mond hebben tegen ondergeschikten. Of met die dure studie Nederland de rug toekeren en je in het buitenland verkopen zodat de staat haar investering nooit meer terug ziet.
  En dan maar janken dat het leven hard is en de studies zwaar.
  Nee, geef me dan maar vroeger, daar kwamen echte mannen uit voort die wisten hoe het voelt in het zweet des aanschijns te knokken voor je toekomst.
  Die hadden ook respect voor anderen omdat ze wisten hoe het voelt.
  Ja Antoon, hoe voelt dit? Zo voelen wij het ook.

 • no-profile-image

  Antoon

  maar geld steken in een bedrijf in een sector dat volgens jullie op deze manier kapot gaat lijkt mij nou niet echt een investering voor de toekomst, en is daardoor dus irrelevant. en ook de discounters zijn afhankelijk van de (al dan niet mondiale) vraag en aanbod van melk, dat zien jullie nu zelf. blijkbaar is dat dan een teken dat er teveel melk geproduceert word, wat betekent dat Nederland/europa te klein is voor de hoeveelheid boeren die het herbergt, helaas is er maar 1 manier om dit aantal minder te laten worden, en dat is door een concurrentieslag door te voeren. op het niveau van de individuele boer vreselijk, verschikkelijk, hartverscheurend, maar wel de realiteit!

 • no-profile-image

  x

  U zou ook kunnen aankloppen bij diegenen die hun quotum voor het jaar 2007/2008 hebben overschreden .... persbericht PZ d.d. 21 mei 2008 : De Nederlandse melkveehouders hebben in het afgelopen quotumjaar, dat liep van 1 april 2007 tot en met 31 maart 2008, ruim 143 kg miljoen kg meer melk aan de zuivelfabrieken afgeleverd dan het door de EU vastgestelde quotum". Waarschijnlijk zijn diegenen die nu het hardste schreeuwen ook diegenen die hun quotum hebben overschreden. Stelletje hypocrieten !

 • no-profile-image

  Antoon

  en hoe kan het dan dat Europa de afgelopen 25 jaar haar aandeel in de wereldmarkt met 15 procentpunten heeft zien dalen, terwijl de wereldwijde melkproductie stijgt? omdat we hier stilstaan, nu is het natuurlijk makkelijk zeggen dat zij geen ruimte hebben, maar de ruimte om hier verder uit te breiden is er ook niet echt, dus het marktmechanisme zal dan toch vanzelf zijn werk doen. de transport van melk in vloeibare vorm is inderdaad onbetaalbaar, maar bijvoorbeeld de kaas of botermarkt kunnen zij goed overnemen. dat zou dus betekenen dat voor de boeren hier alleen de dagvers overblijft. akker en varkensboeren gaan vanzelf melken, als het maar écht rendabel is. wat nou opstartkosten? door hun veestapel te verkopen, en hun bedrijf om te bouwen stappen ze heel makkelijk in op een risicovrije markt. misschien kunnen ze net zo goed de helft van hun land verkopen, aangezien hun markt toch niet rendabel is, en ze als veeboer op de helft van het land die garantie wel hebben en ze hebben immers 15 of 20 jaar om die investering terug te betalen aan de bank, dus zon groot probleem blijft daar dan toch niet over?
  als laatste: wie gaat het quotum dan blijven betalen? ondertussen zijn alle overheidsbedrijven bijna geprivatiseerd, en dan zou de landbouw nogsteeds uit het handje van de overheid moeten blijven eten? dat lijkt mij toch niet de bedoeling. de boeren hebben allemaal zon grote bek, maar waarom laten ze dan niet gewoon zien dat ze op hun eigen benen kunnen staan, door de strijd met de markt aan te gaan? eigenlijk staan ze hier gewoon te janken omdat ze 'gepest' worden door de melkfabriek, de overheid, de LTO, de veevoederfabrikanten, de banken, NOEM MAAR OP!

 • no-profile-image

  Antoon

  @ex-student - wat wil je nu eigenlijk zeggen? dat omdat je 4 bedrijven onder je hoede hebt, de maatregelen van de DDB wel oplossingen bieden voor de lange termijn? misschien is dit wel precies het probleem waarom de onderhandelingen met de melkfabriek niks oplevert, omdat jullie snel wegduiken als jullie een beetje tegendruk krijgen! wees nu eens eerst sterk in het debat, en ga niet snel over tot staken als jullie het daar niet kunnen winnen. ook dat is geen oplossing

 • no-profile-image

  W Geverink

  Melkveehouder Duitsland , helemaal mee eens . Canada importeerd geen melk en exporteerd geen melk . quota is duur maar daar staat wel rendement tegenover . Stijgende productiekosten worden doorberekend in de melkprijs . Het zelfde met de pluimvee sector . Die hebben ook productie quota . Dit zijn zover ik weet ook gelijk de enige sectoren die het altijd kunnen rondzetten zonder aalmoezen van de overheid .

 • no-profile-image

  rene

  lto heeft 1 ding eindelijk geleerd
  en dat is dat er veel mensen niet tevreden zijn
  maar wat men er aan gaat doen daar zwijgt men liever over
  Men zegt dat gaat ons niet aan, dat is aan de zuivelcooperatie
  Ze zijn te veel verweven met elkaar lto en de zuivel
  En daarom zwijgt men teveel lto

 • no-profile-image

  ex-student

  Antoon, Antoon, Antoon waar ben jij mee bezig? Wil je populair doen of ben je bezig met een afstudeeropdracht "hoe krijg ik mensen tegen elkaar op?"Wil je een discussie dan krijg je die
  1) De meeste melkfabrieken zijn cooperatie dus van leden dus van boeren. M.a.w. die melk is inderdaad van de fabrieken.
  2) China en Down Under zal nooit onze markt innemen omdat, a ze de capaciteit niet hebben en b klimaatsverandering, c transport van deze afstand onbetaalbaar is en d ze vreselijk instabiel zijn en hun eigen markt niet eens beleveren kunnen.
  3) akker- en varkensboeren nooit gaan melken omdat de opstart daarvoor veeel te duur is en een akkerbouwer nu al nachtmerrie's krijgen van 52 wkn en 7 dgn.
  4) Wij hebben een gezonde melkveehouderij en willen deze graag behouden we lopen voor met milieu en welzijn en dat is oneerlijke concurrentie dus oneerlijke kostprijsvergelijking.
  5) Wanneer melk hier 45 ct liter kost is deze nog altijd goedkoper dan ver weg voor 25 ct.
  6) Aanbod zal niet groter worden want de DDB wil geen quotum einde.
  Nu hoop ik dat je geheugen en logica opgefrist is en je onozele reakties van theorie voor je houdt, want het enige wat jij oogst is commentaar

 • no-profile-image

  freek

  Als LTO met dit standpunt de prijzen goed genoeg vindt, mogen ook deze bestuurders verantwoording afleggen naar hun leden toe. Als de prijzen stijgen hoor ik ze wel juigen, maar nu zelfs geen enkele steunbetuiging. Dat het laten weglopen van de melk wel degelijk zin heeft is nu al te zien aan de zuivelnoteringen. Als ik LTO-lid was zou ik een advocaat nemen om het bestuur aan te pakken. Wel veel geld voor de contributie ophalen en vervolgens niets doen om de opbrengstprijzen naar een behoorlijk niveau te brengen. Ga van die ivooren toren af en doe mee nu het kan!!

 • no-profile-image

  kritisch LTO-lid

  LTO heeft op dit punt wel gelijk. Immers als de DDB (bestuurs)leden zich nou eens kandidaat stellen voor de vrijgekomen bestuursplekken binnen de zuivel dan kunnen ze toch precies vertellen hoe het moet.
  Ik zal wel niet rekenen kunnen maar de melkprijs bij onze fabriek(FF) is nof steeds veel hoger als vorig jaar? Natuurlijk zijn de productiekosten ook gestegen maar ik heb een behoorlijk hogere marge dan vorig jaar ondanks dat mijn bedrijf toch zwaar gefinancierd is. Hoe lang is het geleden dat er huilende boeren voor de TV kwamen in de MKZ-tijd omdat ze de melk weg MOESTEN laten lopen????
  De markt bepaald de prijs en niet de DDB

 • no-profile-image

  jolanda

  Lieve Tammo,
  als ik mijn ongenoegen uitsprak tijden de ledenvergadering was iedereen het met mij eens, een enkeling die mij bij stond.
  De rest van de veehouders is murf....!!!! "het helpt toch niet" ook het aankloppen bij de ledenraad, ledenbestuur en uitnodigen van de directeur aan de keukentafel. Lieve Tammo we hebben wat gepraat het mocht niet baten. Ook ik ben geen voorstander van het laten weglopen van de melk, ik had er vanochtend buikpijn van. Maar het moet ook jij Tammo zal moeten inzien dat er echt iets aan de hand is!!!!! De DDB heeft voorstellen en punten de melkprijs te verhogen. Wat doen jullie, waar zijn de voorstellen. Nee, jullie wachten maar af... tot de melkprijs hoger wordt.... Geloven doe je in Sinterklaas.
  Tammo HELP doe wat!!!!! Dit kan zo niet langer!!!!!

 • no-profile-image

  Antoon

  omdat het niet zo simpel is, en express nooit zo is gemaakt, omdat dan iedereen dat inderdaad al lang had gedaan. dit is ook niet hoe het is, dit is wat de DDB er van wil maken. tuurlijk was het niet zo dat in de Quotum-tijden (om het maar even zo te noemen) de boeren de rijkste mensen waren, tuurlijk moest er veel en hard gewerkt worden, omdat de overheid de boeren aardig kort hield, want het kostte de overheid toen al veel geld om haar landbouwbeleid vol te houden. nu stappen we van dat beleid af, deels omdat het gewoon te duur was. terwijl de DDB hiermee door wil gaan, maar dat is natuurlijk mooi makkelijk zeggen, omdat het niet om jou gaat! zoals de DDB een minimumprijs wil, zo wil iedere sector wel een gegarrandeerde minimumprijs, de belangenvereniging voor vrachtwagenchauffeurs van de accijnzen af, zo wil eigenlijk iedere burger wel minder belasting betalen, het liefst op zon manier dat zij er voordelig uit komen. jullie zijn (terrecht) bang voor de toekomst, omdat jullie weten dat er koppen gaan rollen. alleen moeten jullie zien dat verder gaan met quoteringen of minimumprijzen hetzelfde is als geblindoekt over een dun balkje lopen. zolang je blindoek op zit, weet je niet wat voor gevaar er eigenlijk is, maar nu de EU verwacht dat de boeren de blindoek afdoen, en in de afgrond kijken, zouden jullie het lieft nooit de afgrond in hebben gekeken, snel de blindoek weer op doen, en proberen rustig door te lopen...terwijl je weet dat het eens mis moet gaan....

 • no-profile-image

  ex-student

  Zo kort is mijn neus niet Antoon. We hebben in twente een bedrijf, een pachtberdijf in WDld, en twee aandeelbedrijven in het ODld. 1 en 2 zijn klein en rendabel 3 en 4 een lang verhaal. Overigens doen 3 van de 4 mee met staken

 • no-profile-image

  ad

  die recht om een koe geeft er een toe, volgens het spreekwoord, steeds meer mensen met koemelkallergie. zal wel koelen zonder blazen en ja er wordt overal verdiend, maar niet door de primaire producent. die wellicht niet echt onderbetaalde dirkteur van de febriek mot toch om zn geld te VERDIENEN zorgen voor een hoge melkprijs? o, ja, maar dan wel aan de "uitgang", want aan de "ingang" gaatt vant resultaat af en dus van de bonus, toch zonde voor zon man.f6k4rk

 • no-profile-image

  lto

  Beste kerel, wat dacht je anders waarvoor deze actie's eigenlijk bedoeld zijn? Beetje opletten.

 • no-profile-image

  Antoon

  @meneer prikkel. ik voel me niet aangesproken, jij blijkbaar wel. heb ik het dan toch bij het rechte eind?
  tuurlijk klinkt een model van vraag en aanbod makkelijk. maar daarvoor is het een MODEL! volgens de dikke Vandale is een model 'een vereenvoudiging van de werkelijkheid' omdat de materie anders nooit te behappen zou zijn. verder stond ik vanochtend inderdaad om 6 uur in de kas en fiets ik iedere dag naar school. verder heeft mijn vader blijkbaar een toverformule die het toch mogelijk maakt om als melkveeboer volgend jaar mijn studieboeken te betalen. hier ben ik hem erg dankbaar voor. ik snap echt wel dat het niet makkelijk is als boer in deze tijden, het enige wat ik wil zeggen is dat de voorstellen van de DDB niet de oplossing bieden! net zoals mevrouw Verdonk de oplossingen niet bied in politiek Nederland. schreeuwen en klagen is makkelijk, oplossingen vinden minder makkelijk.
  wat ik trouwens niet snap, is waarom er nogsteeds geen DDB boeren in het bestuur bij Campina en Frieslandfoods zitten, of in het bestuur van de LTO? maar dat zal wel allemaal weer veelste makkelijk van mij gedacht zijn...

 • no-profile-image

  Lto lid

  Tammo is een schoolmeesterszoon die denkt dat praten altijd tot de oplossing leidt Jammer dat hij nooit geleerd heeft hoe het er in het echte leven aan toegaat.

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.