Home

Achtergrond 180 x bekeken

'Behoud handelsnorm voor meer producten'

In Europa groeit de steun voor het behoud van handelsnormen.

De Europese handel heeft een tegenvoorstel gedaan aan de Europese Commissie die de normen voor een groot aantal producten wil afschaffen. De Belgische veilingen noemen de voorstellen ook te vergaand.

De Europese Commissie wil de lijst producten met handelsnormen inkrimpen. Zo zou niet langer voor 36, maar voor de tien grootste producten standaardvoorwaarden over kwaliteit, maatnorm en uniformiteit moeten gelden.

De Europese handelsorganisatie Freshfel heeft de commissie laten weten de voorstellen te vergaand te vinden. In een tegenvoorstel pleit Freshfel voor een lijst van zestien producten. De handel in deze producten vertegenwoordigt 85 procent van de Europese handel in groente en fruit in zowel waarde als volume. Het Nederlandse lid Frugi Venta noemt de lijst nog steeds arbitrair, maar steunt het voorstel wel. De Nederlandse afzetorganisaties praten nog over een standpunt en willen nog niet reageren.

Daarnaast pleit Freshfel voor een diepere discussie over het belang van handelsnormen voor meer regionale producten als asperges en witlof. Het schrappen van normen van deze producten stuit de Belgen tegen de borst. "Het is makkelijk voor een Spanjaard om te zeggen dat het voor producten als witlof goed is om de normen te schrappen, terwijl het in Nederland, Frankrijk en België weldegelijk belangrijke producten zijn. Het is te arbitrair om te stoppen op tien producten", stelt secretaris Philippe Appeltans van de koepel voor Belgische veilingen VBT.

Appeltans heeft vernomen dat op jongste bijeenkomst van een expertcommissie over dit onderwerp veel weerstand bestond. Wel pleit de VBT voor een vereenvoudiging, waar mogelijk. De maatnormering voor tomaten is een voorbeeld, stelt Appeltans.

Of registreer je om te kunnen reageren.