Home

Achtergrond 187 x bekeken

Argentijnse boeren richten zich op zacht protest en dialoog

Argentijnse boeren verkiezen de dialoog met de overheid voorlopig boven harde actie.

Gisteren liep een 30 dagen durende wapenstilstand af. Ze eisen het opheffen van recent ingestelde of verhoogde exportbelasting op onder meer granen en soja.

In maart verhoogde de regering van Cristina Fernandez de Kirchner de exportbelastingen naar meer dan 40 procent. Voorheen gebruikte de overheid een ‘platte taks’ van 35 procent, ongeacht de prijzen op termijnmarkten. De Argentijnse bewindvoerders menen dat de hoge exportprijzen voor onder meer sojabonen een meer veranderlijke taks rechtvaardigen. De sojaprijs bijvoorbeeld steeg op de Chicago Mercantile Exchange in een jaar tijd met meer dan 60 procent.

Kirchner beroept zich als volgeling van de sociale ideeën van voormalig president Juan Domingo Peron op het standpunt dat de welvaart de hele maatschappij ten goede moet komen. Burgers zijn volgens haar het slachtoffer van de hoge voedselprijzen.


Boeren wijzen op het snelle groeipercentage van hun sector, 8 procent in de laatste 5 jaar. Argentinië is de op één na grootste exporteur van mais en de vierde grootste exporteur van tarwe. Dit zou door de overheid nauwelijks beloont zijn met investeringen in bijvoorbeeld opleidingen of de infrastructuur.

Voorzitter Eduardo Buzzi van de Argentijnse Agrarische Federatie verklaarde tegenover persbureau Mercopress dat de strijd niet gestaakt wordt. "We starten een geleidelijke mobilisatie maar zonder wegversperringen en tekorten."

Collega Mario Llambias van de Plattelands Confederatie toonde zich strijdbaar: "komende zaterdag zijn we terug op de snelwegen." Bij het vorige boerenprotest staakten boeren en wierpen ze versperringen op. Dit leidde tot voedseltekorten. Ex-minister Martin Lousteau, die het belastingplan ontwierp, besloot reeds af te treden.

Of registreer je om te kunnen reageren.