Home

Achtergrond 332 x bekeken

Areaal Sonata groeit razendsnel

Plantenvermeerderaars hebben 40 hectare meer van het nieuwe aardbeienras Sonata opgezet.

Daarmee zal de productie binnen de EU naar verwachting in 2009 groeien met 35 tot 40 procent en een fors marktaandeel van Elsanta overnemen. Dat zegt Phillip Lieten, ontwikkelingsmanager bij Fragaria, een koepel van zes plantvermeerderaars.

Het Nederlandse ras Sonata heeft in landen als Nederland, Engeland, Duitsland en Scandinavië sterk aan marktaandeel gewonnen, maar het areaal is nog altijd klein in verhouding tot Elsanta, weet Lieten. In Nederland schat hij in 2008 het areaal Elsanta aardbeienproductie op 75 procent, tegen 15 procent Sonata, maar Sonata neemt in snel tempo marktaandeel over van Elsanta.

De groei in het aantal opgezette planten Sonata komt vooral tot uitdrukking in de export van planten naar Duitsland. De helft van de opgekweekte planten gaat naar Duitsland, waar veel meer aardbeienproductie is dan in Nederland.

Toch zal Sonata door de snelle groei niet onmiddellijk Elsanta van de troon stoten, denkt Lieten. "Elsanta zal voorlopig het hoofdras blijven. Sonata zal aanvullend worden in de vroege kas- en zomerteelt. In de zomer zal Elsanta die positie voorlopig vasthouden, denkt hij."

Aardbeienteler Kees Peeters uit Hoeven verwacht volgend jaar het areaal Sonata op zijn bedrijf ook uit te breiden van 12 naar 18 hectare vanwege de voordelen van uniforme vruchten en plukrendement. "Je hebt sneller een kilo en hoeft minder te selecteren." Dat voordeel ten opzichte Elsanta zorgt vooral voor besparingen aan arbeidskosten. Hij verwacht daardoor minder Elsanta op te zetten.

Fragaria bezit de helft van de aandelen in het ontwikkelingsprogramma Fresh Forward, net als Plant Research International (PRI). Fresh Forward is de geprivatiseerde voortzetting van het oude rassenprogramma van PRI, gelinkt aan de universiteit Wageningen. Het ras Sonata is eigendom van Fresh Forward.

Of registreer je om te kunnen reageren.