Home

Achtergrond 167 x bekeken

Amsterdam evenementenstad van het jaar

Amsterdam is vandaag gekroond tot evenementenstad van het jaar 2008.

De hoofdstad kreeg de prijs bij de uitreiking van de Nationale Evenementenprijzen in Utrecht. Jarenlang was Rotterdam de beste evenementenstad, maar de jury heeft de prijs dit jaar aan Amsterdam toegekend vanwege het rijke aanbod aan grote evenementen dat de hoofdstad elk jaar weer faciliteert.

Rotterdam won wel in een andere categorie: de wijze waarop de Maasstad deze week het bombardement van 1940 herdenkt, werd onderscheiden als meest innovatieve evenement. De brandgrens van het bombardement van toen wordt deze week door Rotterdam met verlichting gemarkeerd. Ook luidden de kerkklokken in het gebied woensdagmiddag tien minuten -even lang als het bombardement.

De Nationale Evenementenprijzen worden sinds 2001 toegekend door onafhankelijke professionals uit de evenementenbranche. Volgens directeur Joost ter Waarbeek gebruiken steden evenementen steeds vaker als uithangbord. "Het is al lang niet meer zo dat de gemeente de plek is om een vergunning te krijgen voor een evenement en eventueel nog subsidie. Het is zo belangrijk geworden dat gemeenten vanuit een bepaalde visie een evenement organiseren ter promotie van de stad.''

Glow, een internationaal festival dat het imago van Eindhoven als lichtstad moet bevestigen, en Mode Biënnale, ter promotie van Arnhem als modestad, noemt de directeur als geslaagde voorbeelden. Vrijdag werd al bekend dat het Nationaal Comité 4/5 mei de Grand Prix kreeg voor de organisatie van de bevrijdingsfestivals.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.