Home

Achtergrond 294 x bekeken 6 reacties

Algehele toelating chloorkip EU

Het voornemen van de Europese Commissie om chloorkip toe te staan, heeft niet alleen betrekking op import uit de VS maar betreft een algehele toelating.

Dat heeft een woordvoerster van de Commissie vandaag desgevraagd verklaard. Ook andere kipproducerende landen, zoals Brazilië en Thailand, mogen onder strenge voorwaarden chloorkip naar de EU exporteren, als het aan de Commissie ligt. En ook producenten in de EU moeten de ontsmettingsmethode kunnen gebruiken, vindt ze.

De Commissie verbindt strenge voorwaarden aan een eventuele toelating, die geldt voor kip die is behandeld met de volgende vier middelen: chloordioxide, sodiumchloride, trisodiumfosfaat en peroxidezuren.

Zo mogen de vier middelen alleen apart worden gebruikt; verder mogen op deze wijze alleen hele kippen worden ontsmet; dat chemisch is ontsmet moet op het etiket staan; afvalwater moet worden gezuiverd. De bedrijven moeten ook productiegegevens bijhouden. De Commissie wil deze gebruiken voor een evaluatie binnen twee jaar na de toelating.

Wanneer het zover is, is overigens nog volstrekt onduidelijk. Eerst moeten Parlement en de lidstaten zich erover uitspreken, de laatsten zowel in het Permanent Comité (PCVD) als in de Landbouwraad. De procedure is vergelijkbaar met de (langdurige) toelating van transgene gewassen, aldus de woordvoerster.

Verschillende lidstaten hebben eerder bezwaar gemaakt tegen het voorstel van de Commissie. Ook landbouworganisatie Copa-Cogeca is tegen. Ze vreest dat het afbreuk doet aan de veiligheid en kwaliteit van kip.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  S. Notermans

  Geachte redactie,

  In uw artikel over de chloorkip gaat u minstens aan 2 zaken voorbij.
  1) Naast middelen op basis van chloor mogen straks ook andre middelen worden gebruikt waaronder peroxiden en trinatriumfosfaat.
  2) Decontaminatie verlaagt het aantal micro-organismen op kip: Ook pathogenen! Er zullen minder personen ziek worden van het eten van kip. De schatting is dat het aantal humane infecties met 80 - 90% zal dalen.

  Mvg,

  Servé Notermans

 • no-profile-image

  Gino

  Het zal toch niet waar zijn! Terug naar af! Er mag niets maar dan ook niets in het voer zitten van de kippen en vervolgens worden ze na de slacht ondergedompeld in de grootste chemische rommel. Nu is denk ik ook meteen duidelijk waar het hygiëne probleem zit. Niet bij de boeren,omdat kippen namelijk altijd bacteriën bij zich hebben en ook hun behoeft moeten doen, maar bij de slachterijen en de verwerkende industrie. Omdat die de zaken niet onder controle krijgen buiten Europa wordt behandeld vlees en het chemisch behandelen van vlees maar toegelaten. Dit is nu handelspolitiek. Als jullie onze gecholeerde kippen niet toelaten dan mogen jullie niet......... Vul het zelf maar in.
  In de EU moeten ze is leren voor hun zaak te blijven staan en niet als een blad aan de boom om te draaien.
  Wat gebeurt er met die chemicaliën (ClO2) in het bak- en braadproces? Ik dat dat Cl en vet bij hoge temperaturen dioxinen opleverde? Wat is de invloed van die chemicaliën op lange termijn?
  Nee, de boer bepaald het niet, de consument bepaald het niet maar de politiek bepaald wat er op het bord komt te liggen!

 • no-profile-image

  Chris Verlaek

  Ik vind het raar dat dit allemaal gebeurd. Waarom zou men grijpen naar gevaarlijke en milieubelastende maatregelen als er milieuvriendelijke en veilige alternatieven, zoals PIP van Chrisal.be, zijn om te zorgen dat het risico op bijvoorbeeld E-Coli, salmonella- en clostridiuminfecties zo goed als onmiddellijk weg is in de pluimveebedrijven. Zelfs in Amerika zelf is men momenteel naar deze nieuwe generatie reinigingsproducten aan het overschakelen. Waarom moet de EU nu nog overschakelen naar bijna afgedragen klederen, terwijl de oplossing in België (Lommel) (uit)gevonden en gepatenteerd is?

 • no-profile-image

  Hobbydierhouder

  Zouden die kippen in Thailand enzo ook volgens dezelfde welzijnsregels gehouden worden als hier? (nee dus, je wilt niet weten hoe die megastallen er daar uitzien).
  Krijgen de dieren daar ook geen verboden middelen in het voer? Wat eten ze daar eigenlijk? (dioxine-crisis in gedachten).
  Hoe zit het met het vogelpest gevaar? Niet zozeer de karkassen als wel de kratten e.d.?
  Welke vaccinaties hebben die kippen daar gehad?
  Hoe zijn de arbeidsomstandigheden?
  - - - - - - - - -
  In Amerika zit het wel snor. Daar is ook geen vogelpest, hoogstens wat LPAI'tjes af en toe die dan gelijk worden aangepakt.
  - - - - - - - - -
  Vraag me af of chloorkip lekker is, of ze worden verwerkt in borrelhapjes, honden- en kattenvoer. Wat gebeurt er eigenlijk met die chloorkip? Het woord alleen al... getver. Die andere chemische badjes klinken ook niet bepaald 'gastronomisch'. Met de etikettering is veel mis in de EU, het zal wel weer gemengd worden met ander spul waardoor het niet geetiketteerd hoeft.
  - - - - - - - -
  Wie een echt lekkere kip wil moet ze zelf opfokken in de achtertuin. En dan niet zo'n broiler maar een ouderwetse 'traag' groeiende vleeskip, er zijn nog rassen genoeg over. Of koop een lokaal product zoals Chaams hoen.
  - - - - - - - - - - -
  Helaas weet je als consument niet meer wat je voorgeschoteld krijgt.

 • no-profile-image

  Arjan van Dijk

  Geachte heer Notermans,
  Op uw beurt gaat u er aan voorbij dat in de VS juist de chloorhoudende middelen worden ingezet voor decontaminatie. Dat de redactie in dit artikel de nadruk legt op chloor is dus zo gek nog niet gezien het feit dat de Europese Commissie juist lijkt te zijn bezweken onder Amerikaanse druk.
  De schattingen die u noemt worden zeker niet door alle wetenschappers bevestigd. Nog sterker, recent praktijkonderzoek heeft uitgewezen dat het effect van decontaminatie verwaarloosbaar is. Daar komt bij dat de Europese pluimveesector jaarlijks miljoenen investeert om via een ketenaanpak verontreinigingen met pathogenen tegen te gaan. Deze aanpak is zeer succesvol en heeft ertoe bijgedragen dat het aantal humane infecties reeds sterk is afgenomen en dat in de toekomst nog verder zal doen.
  Dat de BEUC (europese consumentenorganisatie) een van de voorlopers is in de strijd tegen decontaminatie geeft aan welk een vertrouwen deze heeft in de ketenaanpak van de Europese pluimveesector.

  Arjan van Dijk,
  Productschappen Vee, Vlees en Eieren
  Bureau Brussel

 • no-profile-image

  Dick

  Ik ga er vanuit dat het chloreren ook voor europese produkten gaat gelden. Dan kunnen wij per direkt stoppen met ons salmonella plan van aanpak. Wat men hier eet mag men hier ook produceren. Het blijft mij verbazen hoe makkelijk de europese vleessector door de politiek wordt verkocht aan uncle jay dobbel joe Bush en de rest van de wereld.
  Soms zou je willen dat je ergens anders leefde!!!!!!!!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.