Home

Achtergrond 293 x bekeken

Afzetprijzen industrie hoger door dure olie

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in april bijna 9 procent hoger dan een jaar eerder.

Dat komt onder meer door de duurdere olie. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte dit vandaag bekend. Een vat olie was in april zo'n 65 procent duurder dan een jaar eerder. Het effect op de stijging van de afzetprijzen werd gedrukt door de gelijktijdige koersdaling van de dollar ten opzichte van de euro.

De afzetprijzen stegen iets minder hard dan in de eerste drie maanden van dit jaar en lagen in april op het niveau van afgelopen december.

De aardolieverwerkende industrie rekende in april bijna 32 procent meer voor haar producten dan een jaar eerder. Zonder deze industrie lagen de afzetprijzen van de Nederlandse industrie ruim 5 procent hoger dan een jaar geleden.

Fabrikanten in de voedingsmiddelenindustrie rekenden 10 procent meer voor hun producten dan vorig jaar. Ook in de chemische industrie stegen de prijzen met ruim 8 procent flink. In de basismetaalindustrie daalden de prijzen voor de negende maand op rij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.