Home

Achtergrond 175 x bekeken

Aardwarmte voor Drentse tuinbouw stap dichterbij

Aardwarmtevoorziening voor de Zuidoost-Drentse glastuinbouw is een stap dichterbij gekomen.

Om hiermee aan de slag te gaan, staat het sein op groen van diverse kanten. Dit bleek woensdagavond 21 mei tijdens een druk bezochte bijeenkomst nabij Emmen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de bodem goede mogelijkheden biedt voor levering van warm (heet) water. Verder bleek tijdens de bijeenkomst dat er vanuit telerskringen belangstelling is. Ook heeft de provincie belang bij realisering van aardwarmte, vooral uit het oogpunt van CO2- reductie.

Enno Bregman, beleidscoördinator ondergrond van de provincie Drenthe, bracht naar voren dat een ’enorme stap' in de CO2-reductie moet worden gemaakt wat een grote inspanning vergt. De provincie is daarom in 2007 begonnen met verkenningen.

Aardwarmte speelt daarbij een belangrijke rol. Specifiek gaat het om het nieuwe tuinbouwgebied Het Rundedal, waar 45 hectare kassen zou kunnen gaan draaien op heet water van zo'n 100 °C vanuit drie kilometer diepte. Om dat te realiseren is een investering nodig van rond de 30 miljoen euro. Cees Ruhé, voorzitter van de Stichting Tuinbouw Emmen, gaf na afloop aan dat de tuinbouworganisatie de resultaten uit de bijeenkomst grondig gaat evalueren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.