Home

Achtergrond 174 x bekeken

Aandeelhouders Unilever morren over bonus topman

De aandeelhouders van voedingsmiddelenconcern Unilever hebben donderdag hun misnoegen geuit over de hoge beloning van de nieuwe financieel topman Jim Lawrence.

Nietemin stemde een meerderheid van de aanwezige aandeelhouders voor het voorstel. Slechts 3 procent van de stemmers verwierp het plan.

Het bedrijf moest vorig jaar diep in de buidel tasten om Lawrence in te lijven. Het basissalaris is met 1,1 miljoen dollar nagenoeg gelijk aan dat van zijn voorganger Rudy Markham. Maar de langetermijnbonusregeling van Lawrence is afwijkend van die zoals met de aandeelhouders afgesproken.

Beleggers wilden met name weten of de aanpassing een eenmalige was en niet in de toekomst voor andere bestuurders zou gaan gelden. Daarnaast wilden de aandeelhouders weten aan welke criteria Lawrence moet voldoen om de flinke bonus te kunnen innen.
Michael Treschow, de chairman van Unilever vergelijkbaar met de president-commissaris bij andere bedrijven, benadrukte dat deze afspraken eenmalig waren. Een van de criteria waaraan de nieuwe topman moet voldoen is een gezonde kasstroom realiseren van 25 tot 30 miljard euro. Bovendien moet de onderliggende omzetgroei, de omzetgroei exclusief wisselkoerseffecten en aan-en verkopen, binnen de marge van 3 tot 5 procent vallen.

Een particuliere aandeelhouder noemde de beloning ”absurd” en riep Unilevers bestuurders op te matigen. ”Waarom moet u meer verdienen dan de Nederlandse premier of de Amerikaanse president?” Zijn toespraak leverde een bescheiden applaus op.

Het bedrijf schroeft de maximale jaarlijkse bonus van Lawrence op naar 160 procent van het basissalaris. Nu ligt dat rond de 150 procent van het basissalaris. Alleen bestuursvoorzitter patrick Cescau heeft een hoger percentage (200 procent). Bovendien kan Lawrence jaarlijks een extra aandelenpakket krijgen dat kan oplopen tot 340 procent van zijn basissalaris.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.