Home

Achtergrond 99 x bekeken

Zimbabwaanse politie arresteert journalisten

De politie in Harare heeft vandaag zeker twee buitenlandse journalisten gearresteerd.

Zo is onder meer een verslaggever van de New York Times opgepakt, meldde de krant.
De twee werden opgepakt in een pension in Harare. Ze zouden niet over de juiste papieren beschikken om de verkiezingen in het land te verslaan. De krant weet nog niet waar de journalisten vast worden gehouden en of er al een klacht tegen hen is ingediend. Een weggevluchte journalist repte van veel oproeppolitie en zei dat er documenten in beslag waren genomen.

Daarnaast viel de politie een kantoor van oppositiepartij MDC binnen. Volgens MDC zijn er kamers doorzocht, maar er waren geen partijleden aanwezig. Volgens een Zimbabwaanse freelancejournalist hangt de inval samen met de voorbarige bekendmaking van de uitslagen van de presidentsverkiezingen, wat verboden is.

De kiescommissie heeft nog geen resultaten naar buiten gebracht, maar MDC claimt op basis van eigen peilingen dat voorman Morgan Tsvangirai heeft gewonnen, met 50,3 procent van de stemmen tegenover 43,8 voor president Robert Mugabe.
Secretaris-generaal van MDC, Tendai Biti, ontkende dat hooggeplaatste leden van de partij waren ondergedoken. Hij zei dat Tsvangirai 'veilig' was, maar een persconferentie had afgelast. "Je kunt je niet verbergen voor fascisme'', aldus Biti. "We verstoppen ons niet, maar we zijn wel extra voorzichtig.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.