Home

Achtergrond 202 x bekeken

Wilders woedend over 'leugens' kabinet

PVV-leider Geert Wilders is woedend over het verslag dat het kabinet openbaar heeft gemaakt van een gesprek tussen hem en de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken over de komst van zijn anti-Koranfilm.

Hij sprak gisteravond van "een vod van een verklaring'' dat volstaat met "leugens''. "Ik word hier belazerd door de minister van Justitie. Het kabinet veegt zijn eigen straatje schoon. Dit is een grote, ongekende schande'', aldus Wilders. Tijdens het Tweede Kamerdebat over de film Fitna is met toestemming van Wilders door minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) het gespreksverslag openbaar gemaakt. Daarin wordt gesteld dat Wilders in november tegen de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken heeft gezegd dat hij van plan was in de film pagina's uit de Koran te verscheuren en te verbranden. Wilders had tot dan toe steeds gezegd dat hij voor publicatie van Fitna nooit iets over de inhoud heeft verteld.

Het gespreksverslag vermeldt alleen wat de ministers hebben gezegd en niet de inbreng van Wilders. Hirsch Ballin benadrukte dat mededelingen van de bewindslieden "accuraat zijn opgeschreven''.

De andere fracties toonden zich ontzet over de botsing tussen kabinet en Wilders. Het CDA sprak van ,,de definitieve ontmaskering van Wilders''. Een aantal partijen drong er op aan ook een verslag van een eerder gesprek met Wilders openbaar te maken. Die zei daar geen bezwaar tegen te hebben. "Minister, u mag alles openbaar maken, ga u gang'', aldus de PVV-leider.

In het verslag van een gesprek dat Wilders en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) eind oktober voerden, staat eveneens dat Wilders Fitna zou willen afsluiten met het verscheuren van de Koran. De PVV-leider benadrukte dinsdagavond tijdens het debat dat hij ook met de NCTb niet over de inhoud van de film heeft gesproken. "Deze brief, daar klopt helemaal niets van.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.