Home

Achtergrond 153 x bekeken

'Wij houden van Oranje verslaat het Wilhelmus'

Bijna de helft van de Nederlanders vindt dat Wij Houden Van Oranje van André Hazes het oranjegevoel het best vertolkt.

Daarmee scoort dit nummer nog beter dan het Wilhelmus. Dat is een van de uitkomsten van een enquête naar het oranjegevoel dat online onderzoeksbureau Isiz uitvoerde in opdracht van de Staatsloterij. Overigens blijkt daaruit ook dat de kennis van het Nederlandse volkslied vrij groot is; 60 procent van de ondervraagden zegt ten minste één couplet van het Wilhelmus te kennen.

Het oranjegevoel komt vooral boven op Koninginnedag, bij het schaatsen en op Prinsjesdag. Symbolen die het gevoel oproepen zijn voor ruim een derde van de ondervraagden tulpen en voor ongeveer een kwart klompen. Bijna de helft beschouwt bitterballen als de oranjesnack bij uitstek.

Gevraagd naar plannen voor Koninginnedag, zegt 20 procent van de deelnemers aan de enquête de vlag uit te hangen en vrijwel evenveel (19 procent) er niets aan te gaan doen. Dronken mensen, rotzooi op straat en een gebrek aan wc's vormen de top drie van grootste ergernissen op 30 april. Aan het onderzoek, dat is gehouden in de week van 2 tot en met 17 april, deden ruim vierduizend bezoekers van de website van de Staatsloterij mee.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.