Home

Achtergrond 494 x bekeken 46 reacties

Weinig animo bij boeren om ganzen af te schieten

Boeren en jagers maken onvoldoende gebruik van de ontheffing voor afschot van ganzen.

Dat verklaart mede de enorme toename van de ganzenpopulatie in de laatste jaren. Dat constateert Jan Boelm, beleidsmedewerker flora- en faunabeheer bij LTO.

Het Faunafonds meldde deze week dat het bedrag aan vergoedingen voor ganzenschade in 2007 met de helft is gestegen. Het fonds wijt dat vooral aan de gestegen gewasprijzen, die volgens Boelm alleen nog maar verder zijn toegenomen.
Het Faunafonds heeft vorig jaar voor het recordbedrag van 4,4 miljoen euro vergoeding betaald voor schade door ganzen. Vooral de schade door rotganzen en brandganzen nam fors toe.

Boelm stelt dat buiten de foerageergebieden op sommige plaatsen te weinig gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid tot afschot. "Stuur strakker op afschot. Maak van je recht gebruik!"

Over de werking van de ganzenopvanggebieden is Boelm redelijk tevreden, hoewel sommige gebieden te klein zijn. "Problematisch is dat boeren de opvanggebieden niet altijd accepteren."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  iemand van het

  hé hertog volgens mij kom jij uit een stad en de enige keer dat jij een gans hebt gezien is op tv. ben jij zo'n vervelend milieuactivistje die een hekel heeft aan boeren maar onthoudt goed: "milieu niet gebaat bij boeren haat". als je een uitleg wilt moet je me maar even vragen verwendstadskreng!

 • no-profile-image

  Lot

  Boelm zou een beetje genuanceerder kunnen insteken. Niet de onwil van de boeren, maar de onwerkbaarheid van de procedure is het probleem. Graag wat meer actie in deze van de LTO-beleidsmedewerker.

 • no-profile-image

  Julien Penders

  Deze conclusie is wel erg kort door de bocht! LTO zou de hand in eigen boezem moeten steken. Ik acht waarschijnlijker dat LTO niet genoeg aandacht heeft besteed aan de gewijzigde regelgeving. Ganzen zijn een ware plaag en de compensatie's schieten op alle fronten te kort. Wie gelooft nu in de aangewezen percelen waar ganzen mogen landen? Heeft een gans een GPS met informatie waar wel al dan niet te landen?

  Met vriendelijke groet,

  Julien Penders

 • no-profile-image

  boerin

  DIEP TRIEST
  Het imago van wrede moordenaar wordt je door de Overheid en eigen organisatie opgedrongen. Zij lokken de dieren ,laten de populatie extreem groeien en de BOEREN moeten vervolgens weer de WREDE moordenaar zijn.
  ERG LAF.
  De consument ziet alleen jagers en dode ganzen en geeft de boeren de schuld.
  Net zoals de regels van dier-welzijn. Legaal een dode koe naar Wildeboer en de slager wordt publiekelijk aan de schandpaal gehangen. Imago=weg, bedrijf=kapot.

 • no-profile-image

  dirk

  Een hopeloos falende Boelm die direkt moet worden vervangen Ik heb zelf bij de prov gelderland een afschotvergunning aangevraagd maar word door de provincie geweigerd En wat doet boelm helemaal niets Dit word ook door de wbe in ons gebied bevestigd Het betekend ook enorme schade die deze beesten veroorzaken Oplossing per direct Boelm vervangen een hopeloos falend figuur waar je niets mee kan en dat de provincies afschot vergunningen verlenen want dit staat in de voorwaarden van faunafonds

 • no-profile-image

  Arend

  Wat een gezeik van je hertogs,de ganzen moesten jouw inkomen eens opvreten zo snel je dan een schietapparaat zou kopen.maar daar denk je nu heel anders over omdat het jou niet raakt in je beurs.

 • no-profile-image

  Henk

  Ik hoop dan dat je in je volgende leven wel een dier bent anders ben je volgens mij diep ongelukkig!

 • no-profile-image

  dirk

  Het blijkt nu wel wat voor een figuur hertogs uit roermond wel niet is Totaal niets van de landbouw afwetend alleen maar op genieperige manier de boeren betichten Och ja zal wel een vegetarier zijn maar daar heb je ook boeren voor nodig Jammer dat daar geen ganzen komen en de troep opvreten of sterker nog vernielen U bent zeker niet op de hoogte dat er fouragegebieden zijn waar deze opvreters terecht kunnen U bent niet op de hoogte welke voorwaaarden fauna fonds de boeren oplegt en dat de boeren met fooien worden afgescheept Het zou u sieren om als voorstander mee te helpen betalen aan de schades die de ganzen veroorzaken en niet op de goedwillende boeren zo af te geven

 • no-profile-image

  boze wildschadeboer

  harstikke treurig dat deze krome conclussie nu juist door een lto er getrokken word.

  Alles word uit de kast getrokken om boeren en jagers te verhinderen om tot afschot over te gaan. vlaggen, kanonen ,afweerpistool, 2 x per dag naar de buurman jagen. enz enz

  En uiteindelijk is het dan gelukt de boer legt het hoofd in de schoot. Hij moet maar opdraaien voor de wildhouderij van de samenleving grrrrrrrr

  En dan nu een Lto er die de conclussie trekt zoals een hatelijke natuuractivist het bijna niet zou durven......

 • no-profile-image

  jaap

  Kun je je voorstellen hoe het op langere termijn zal gaan als de nu al vergrijsde jagers en boeren helemaal niet meer het land op gaan om de ganzen (en ander wild) af te schieten. De jonge boer heeft er echt geen tijd voor want die moet meer dan 100 koeien verzorgen om de kost te kunnen verdienen. We zullen vanaf nu alle zeilen bij moeten zetten om het te ver dolgedraaide natuurbeleid weer enigzins onder controle te krijgen.

 • no-profile-image

  J.P. Bierema

  Dirk uit Elburg, jij maakt een fout. Of iemand uit principe geen vlees eet daar hoor jij geen oordeel over te hebben. Persoonlijk respecteer ik het dat mensen vegetarisch zijn, ondanks dat ikzelf op mijn bedrijf vlees produceer. Van een vegetarier kan ik het heel best hebben dat die het opneemt voor de dieren in onze maatschappij.
  Dat een eigen medewerker van LTO ons op zijn manier de les leest, dat lijkt helemaal nergens op. Dus Freek uit Goudswaard, heel gauw opzeggen dat lidmaatschap want je bent zowieso nog een jaar verplicht aan die club verbonden door het opzegtermijn.
  Ik ben er gelukkig net een half jaar vanaf.
  Trouwens hier in de gemeente Eemsmond moeten we nu vergunning aanvragen om een knalapparaat in werking te hebben. Zijn ze nu helemaal van de pot gerukt?
  Het ergste is dat je komende herfst dan ook daadwerkelijk aanvragen in de krant ziet staan. Mensen doe daar niet aan mee, overlast kan door de politie worden aangepakt, bij de gemeente hebben ze genoeg andere taken.
  LTO kom in het geweer hiertegen zou ik zeggen en accepteer dit gewoonweg niet.
  Roep uw leden op geen gehoor te geven aan de eisen van de overheid, maar vraag uw leden wel in de avond- en nachtelijke uren de apparatuur uit te zetten. Dat voorkomt een hoop ergernis bij onze medeburgers.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ambtenaren moeten zelf maar gaan jagen, hebben die saaimensen ook nog eens een verzetje

 • no-profile-image

  melveehouder

  Boelm heeft vanaf dat hij bij de OLM werkte al veel te veel het algemeen belang voor het boeren belang gesteld
  Dit optreden heeft de landbouwbelangen verkwanseld.

 • no-profile-image

  hertogs

  Hee blije boer met jachtveld. je mag de jacht niet voor niks verpachten. dan is er sprake van een ongeldige overeenkomst. dat weet die jager (stroper) die bij jou rondstruint zeker ook niet. Je wazelt maat wat. Mooiprater ben jij. Maar ja.... het komt altijd zo hard aan als de waarheid verteld wordt. Zeker bij boeren..............

 • no-profile-image

  blije boer

  Onnozele Hertogs, je weet niet waar je het over hebt. Als is één keer per contractperiode een fles wijn krijg is dit betaling in natura.
  En probeer eens aan te geven wat gewazel is. Vervelend voor je he, zo'n verhaal waar de postieve kanten belicht worden. En wat zou volgens jou waarheid moeten zijn, je eigen leugen?

 • no-profile-image

  jachtliefhebber

  ik vind het allemaal maar vreemd dat ze beginnen te zeuren want minlnv doet het zelf. als je 2000 ganzen op je land hebt die al je gras/graan opvreten mag je er 10 doodschieten dus een jager of boer zal gek zijn om daar tijd aan te verspillen om 0,05% van die ganzen dood te schieten! zorg er eerst maar voor dat er meer geschoten mag worden, begin dan met zeuren!

 • no-profile-image

  iemand

  de milieu activisten zijn hier in Nederland aan de macht en hebben niets met een boer die hele dagen aan het zwoegen is om een paar centen te verdienen. en als hun laatste centen dan nog drijgen te verdwijnen doordat er beesten zijn die hun gewas opvreten. dat vinden die activisten niet belangrijk. er moet maar een jager/boeren partij in de tweede kamer komen. een tweede boer koekoek?

 • no-profile-image

  Freek

  Mocht ik al twijfelen over mijn besluit het LTO lidmaatschap op te zeggen dan is die twijfel nu weg. Wat een kulpraat van zo'n kantoorpief van LTO. Is hij wel eens buiten geweest toch. Het sterft hier van de ganzen, de jagers zijn intussen de moordbrigades waar alle anti-jacht figuren ze jaren terug voor uit maakten maar je krijgt ze niet weg. Hier even verderop broeden er duizenden in een natuurgebied, grauwe gans ingekruist met de witte gans. Waar de grauwe gans normaal 4 of 5 eieren broed liggen er nu tot wel twintig, je ziet stelletjes met meer dan 15 kuikens zwemmen. Begrijpelijk schieten de jagers niet op zulk klein spul of op de de grote ganzendie bij zulk spul horen, maar ze vreten wel de boel kaal. Zo'n nestje jongen vreet net zo veel als een koe, die mogen dus binnen blijven. Om de ganzen problemeatiek op te lossen ehb je zo langzamerhand het leger nodig, met mitrailleurs. Er zitten er hier in het zuidwesten bijna 100.000. Maar toch fijn dat de LTO zulke beleidsmedewerkers heeft..... dan heb je verder geen vijanden nodig......

 • no-profile-image

  blije boer

  Hertogs, ik verpacht mijn jacht al jaren gratis en blijf dit ook zo doen. Ik ben blij als mijn jager een wild varken te pakken krijgt die mijn weilanden omwroet. Dit omdat ik niet graag heb dat koeien de poten breken en mijn machines kapot draaien. Ook ben ik blij wanneer hij de kraaien bejaagd die mijn voerkuilen kapot pikken waardoor ik veel werk heb en veel voerverlies. Gelukkig heb ik geen overlast van ganzen en anders mocht hij ook deze uitdunnen. En ook ben ik blij dat hij gewoon fatsoenlijk jaagt zoals de meeste jagers en ik kan genieten van de reëen, hazen, fazanten, patrijzen. En nog blijer ben ik als hij mij wijst op de nesten van de kieviten die ik over het hoofd zou zien bij de grondbewerking of als hij me aangeeft waar de jonge hazen zitten als ik ga maaien. Want als boer die van de natuur houd, en er ook van moet eten, draait mijn maag om als ik zoiets in de maaier of onder de trekker krijg.
  Al met al Hertogs, chapeau dat je iedereen op de kast krijgt maar ik ben blij met mijn jager en verslijt jouw met je kortzichtige reactie inmiddels niet meer voor vol. En je reactie dat "bedrijven maar naar de klote moeten gaan" zegt meer over jezelf dan over de boeren waar je het over hebt.

 • no-profile-image

  blije boer

  De echte criminelen zijn die mensen welke de hard werkende medemens met bezopen reacties blijven lastig vallen.
  Als mijn belastingcentjes zinvol werden besteed dan kregen subsidieeters zoals jij geen kans.

 • no-profile-image

  hertogs

  kijk, dat zijn nu de boeren reacties. mensen uitmaken voor subsidie-eters. de meeste subsidie, meneer kwibus, gaat nog steeds naar de boerkes. en jij mag vinden wat je wilt. ik weet precies hoe hard ik werk en dat is nog steeds veel meer dan een boer. geeft niet blije boer, jij weet ook wie dit gaat winnen en dat dit soort reacties je laatste stuiptrekkingen zijn. o jaa, misschien als je wat meer geld voor de jachtpacht vraagt, kun je nog een keer op vakantie

 • no-profile-image

  spelleider

  Nu wordt het wie van de drie? Is het Hertogs Roermond, hertogs rrmnd of hertogs rmnd.
  Wil de echte hertogs opstaan?

 • no-profile-image

  blije boer

  Iemand die vind dat "bedrijven maar naar de klote moeten gaan" als hij zijn zin niet krijgt verdient geen respect en krijgt dit ook niet. Dit is pure provocatie en heeft niets te maken met aanzetten tot bewustwording. Een landeigenaar uitmaken voor natuurcrimineel als deze de jacht verpacht heeft weinig van doen met het uitdragen van je standpunt, maar meer met onbeschoft gedrag. Dat deze type's het boeren lastig kunnen maken is bekend maar zal nooit een reden zijn om te buigen voor deze vorm van ondernemersterreur. Opvallend is dat hun spreekkoren vaak monologisch van opzet zijn en de discussie op argumenten vermeden wordt. Emotie voert de boventoon. Op deze wijze is dit een regelrechte aantasting van de grondbeginselen van ons democratisch landje. En dat enkel vanwege een groep personen met bovenmatige profileringsdrang die hun ei niet goed kwijt kunnen.

 • no-profile-image

  Hertogs

  hee blije boer met jachtveld: jij mag geen wijn drinken, jij moet werken en ganzen en andere in het wild levende dieren met rust laten. Ook hoeft er geen nieuwe boerenpartij in de kamer. we hebben al het cda en daarin zitten al genoeg onnozele boerkes. Dus graag niet nog meer van dat soort. er dient wel een partij op te staan om het verpachten van landbouwgrond aan jagers tegen te gaan, want het feit blijft: wie zijn land verpacht voor de jacht is en blijft een natuurcrimineel.

 • no-profile-image

  niels

  ga eens om de tafel en maak vlees, melkprodukten en brood maar eens 2x zo duur, de mensen in nederland gaan er echt niet minder van eten hoor. degene die het niet kunnen betalen krijgen gewoon meer geld van de regering. en al dat geld komt gewoon weer uit de zak van de boer als hij eindelijk weer eens genoeg verdient om lekker belasting te betalen. allemaal bij :)

 • no-profile-image

  Arend

  Ik heb het al eerder geroepen maar als die ganzen boven steden en dorpen zouden schijten boven op de schone was van tante truus en op de fietsen van al die duizenden linkse studenten en wat nog meer dan lag het er heel anders heen

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Oei,oei, de adelijke bierbrouwer uit Roermond verwijt de boerkes dat zij zelf willen bepalen wat er op hun grond gebeurt, mijnheer de hertog vindt dat hij dat mag bepalen. Wat raar, ik dacht dat we tegenwoordig redelijk verlost waren van het communisme en fascisme, ideolgiën waarin andere bepalen wat er met jouw eigendommen gebeurt. Mijnheer de hertog vindt dat de boerkes van hun schamele inkomen ook nog de ganzen te eten moeten geven en dit omdat zijn morele gelijk uit zijns inziens edele motieven bestaat. Mensen die hard werken voor hun inkomen en de schade die hen aangedaan wordt door ganzen proberen te beperken zijn volgens hertogje dieronvriendelijke mensen. Nou, het lijkt mij een heel goed idee om in het vervolg alle ganzen te vangen en bij hertogs af televeren, zijn de boerkes van de problemen af en kan hertogs ze van zijn (ongetwijfeld riant gesbusidieerde) inkomen voederen. Wel even in Assen een relatienummer aanvragen hè, een milieuvergunning en je mestafvoer netjes volgens de regels doen. Op tijd de veearts erbij halen, wanneer er zieke dieren zijn en zeker niet teveel overlast voor je medeburgers veroorzaken, bijvoorbeeld stank, geluidsoverlast.
  Een echte win-win situatie. Even voor de zuiverheid, ik ben niet in alle gevallen voor jacht, vooral over drijfjacht heb ik mijn twijfels. Echter overlast door wild, dat hardwerkende mensen schade toebrengt, moet bestreden worden.

 • no-profile-image

  dokter

  Hertogs, volgens mij moet je naar het ziekenhuis want aan je geblaat te zien heb je duidelijk wat propjes (hagel?) in je hoofd..

 • no-profile-image

  wezel

  Die Hertogs heeft dezelfde intelligentie
  als een gans. Beetje zichzelf volvreten en als er een goed argument komt om hem te verdrijven gaat hij een stukje verderop zitten gakken.
  Geen aandacht aan die gek besteden.
  Ik heb nog niks zinnigs gelezen van die persoon

 • no-profile-image

  boer Frans

  Landbouwers willen maar wat graag ganzen afschieten.
  Alle ganzen die schade doen.
  Maar zien op tegen de papier berg.
  En dan mag je nog niet schieten.

 • no-profile-image

  een boer en jager

  Vind je het gek! een berg papierwinkel, eerst moeten er linten en knal apparaat etc staan, en dan mag de jager zeker wachten op die ene gans die nog komt, en dus bij de buurman zit te vreten. en als je niet uitkijkt als jager nog een aid'er of boa achter je aan, en een boete op de koop toe, laat ze barsten, en laat het nou maar eens lekker uit de hand lopen, want het ganzen probleem lossen ze niet meer achter het bureau vandaan op.

 • no-profile-image

  Martin

  En dan word er gezegd dat boeren geen rekening houden met ganzen. Dit bewijst maar weer eens dat wij ook "gedwonen" nog rekening houden met de ganzen

 • no-profile-image

  boer en jager

  en dat werkt nu bij de LTO. dat zijn onze voormannen, mooie reden om er geen cent meer aan uit te geven. wij zijn er gelukkig al 15 jaar geen lid meer van.

 • no-profile-image

  blije boer

  Nee hertogs, ik anticipeer op jouw onzin. Trouwens, je hebt al verloren. Je kunt behalve een blije boer voor kwibus uitmaken geen fatsoenlijk tegenargument naar voren brengen.
  Alleen die vakantie dat vind ik een goede suggestie. Nu na jaren ploeteren de prijzen iets beginnen te stijgen, zit een weekendje aan zee er misschien weer in.
  En nou maar hopen dat ik daar geen domme ganzen tegenkom

 • no-profile-image

  boer en jager

  die subsidies die de boeren ontvangen, ontregelen dus de marktwerking, om zodoende goedkoop voedsel de produceren voor de consument... mijnheer hertogs

 • no-profile-image

  De Kozak

  Het is inderdaad ongehoord en zeker voor een LTO man om nu weer de boeren de schuld in de schoenen te schuiven. Eerst zijn bijna alle geweren bij landbouwers afgenpakt door regelgeving en nu de schuld geven aan deze landbouwers dat ze onvoldoende schieten op ganzen. Knettergek.

 • no-profile-image

  boerin

  wij liggen ongevraagd in het ganzenfourageergebied.
  als we vegoeding aanvragen mogen we de ganzen NIET STOREN en moeten op 500 meter afstand blijven.
  we moeten eigenlijk onze pony's uit de wei halen omdat de ganzen anders te weinig eten hebben. allemaal van de zotte!!!
  wij hebben geen vergoeding aangevraagd maar MOGEN die ganzen ook niet afschieten of laten afschieten!!!!
  Wie geeft nu de boeren de schuld????????

 • no-profile-image

  hertogs

  Fantastisch toch zo'n weekend aan de zee. geen foie-gras eten. Pas op!!! Ga je met je jager??? Laat hen betalen!! Krijgt de jacht toch al voor niks, die 2e kwibus. Jij weet goed hertogs dat je onzin kwazelt, anders ga je wel in op die subsidie. Maar......boerkes kunnen niet in discussie. Waarom niet??? gebrek aan intel........ (Maak het woord af en kleur de plaatjes.)

 • no-profile-image

  Jan

  Vreemd dat de boeren nu weer de schuld krijgen van de toename van de toename van de ganzenpopulatie (waar krijgen ze eigenlijk niet de schuld van). Het is voor de jagers echt onbegonnen werk, ze worden door die pientere beesten reeds van verre gezien.
  Opvanggebieden zullen geen oplossing voor het probleem worden, hierdoor gaat het gigantisch uit de hand lopen. Ik hoop dat de tijd komt dat ze nogeens neerstrijken op de gazons van huizen. Wordt het echt leuk.

 • no-profile-image

  mitie

  weer kennis van zaken van die waardeloos gewouwel van L.T.O weet hij wel wat de regels zijn eer je een gans mag schieten;diedomme gans van l.t.o.regels die met hun kennis tot stand zijn gekomen;

 • no-profile-image

  hertogs

  wat erg voor die boerkes dat de ganzen ook wat eten. Moeten die verhongeren soms?? Boeren willen het maar niet leren in samenhang met de natuur te leven. ze beginnen dan van alles te roepen. En zeker geen intelligente praat. Ik weet ook dat boerkes mij verachten. daar ben ik echter zeeeeer trots op. Ze verachte ook de dieren partij. Waarom??? omdat die de ware aard van boeren vrijgeeft: op ons land gebeurt, wat WIJ willen. ik heb al vaker geroepen dat boeren zeer natuur-onvriendelijke mensen zijn. Gewoon door jacht te verpachten voor veel geld, staan zij enorm dierenleed toe. Indien zij deze verpachtingen blijven aanhouden, hoop ik dat het ene na het andere bedrijf naar de klote gaat. Ze verdienen niet beter. Laat eerst maar eens zien, hoe geloofwaardig je bent als het gaat om natuurvriendelijk zijn. Alles op jullie grond moet dood. Doodgeschoten door een stel elite-jagers die gezien hun vele geld met een geweer door de nattur mogen sjouwen. En andere mensen moeten de "heren" dan ook nog vriendelijk groeten. Kom nou. weg met dat gejaag op dieren. laat elk schepsel in zijn of haar wezen, laat de boel de boel. Jagers deugen nu eenmaal niet en ik kan daar niets aan veranderen. Als ik het kon, zou ik het doen. Boerkes: toon je diervriendelijk gezicht en speel geen verstoppertje. O jaa, nu gaan die boerkes weer roepen dat er anders hongersnood uitbreekt. Zou best aardig zijn: waren we allemaal de klos. Leve een jachtvrij Nederland.

 • no-profile-image

  jaap

  Jaren en jaren is alles tegengehouden en het aantal ganzen helemaal uit de hand gelopen.Nu mogen ze sinds 3 weken weer geschoten worden.Dan wordt er nu gezegd jullie er te weinig gebruik van.
  klootzakken

 • no-profile-image

  vogelverschrikker

  Ik laat me niet misbruiken als vogelverschrikker door de provincie.
  Zoek het even uit smeerlappen.

 • no-profile-image

  Janzondervrees

  Meneer Hertogs. Van uw verhaal wordt ik erg verdrietig. Ik ben ook boer, ik verdien ook wat met mijn arbeid op het veld. Waarom gaat u zo tekeer tegen alle boeren, die gewoon hun werk doen en normaal ook geen vlieg kwaad doen ?
  Ik snap echt niets van uw blinde woede. Als ik het zo lees zou u liever zelf alle boeren afschieten, alleen omdat ze van hun beroep boer zijn.
  Trouwens ganzen horen niet in dit kleine Nederland thuis in deze getalen. 15 jaar geleden zag je hier nooit een gans, als de grond niet bevroren was.
  U zult zelf moeten toegeven dat ganzen normaal gesproken hier nauwelijks voorkomen. Ze worden alleen goed gevoerd door de boeren, en daar is eigenlijk niks natuurlijks aan.

 • no-profile-image

  gert jan

  die meneer hertogs weet niet waar ie over praat in mijn ogen een stomme idioot hij is zeker geen boer en heeft er geen last van
  heb het idee dat ie ook zijn hond op zijn nest laat slapen en zelf in de mand licht

 • no-profile-image

  verburg

  aan de reacties te zien worden boeren steeds opruiender en onbeleefder. daarmee schaadt men het toch al minder positieve imago als het gaat om "liefde van de agrarier voor de natuur". Dit is nu reeds een ingedeukt imago. Laat het niet verder zakken. Die Hertogs is duidelijk bezig met deze bewustwording. Zijn manier treft mij niet, zijn intenties zijn duidelijk en dienen dat ook bij agrariers te zijn. Wees diervriendelijk bezig, anders verlies je de strijd. Dus heren en dames: houd wel degelijk rekening met deze fanatieke natuurbeschermer. in de Peel in Brabant maakten enkele van deze fanatiekelingen het "boeren"een gigantisch stuk moeielijker. Dus: toch ook respect voor Hertogs. Nu wel te rusten.

Laad alle reacties (42)

Of registreer je om te kunnen reageren.