Home

Achtergrond 198 x bekeken 1 reactie

Waterschap stelt belang landbouw boven droogtebestrijding

Het waterschap Peel en Maasvallei stelt in droge periodes het belang van de landbouw boven droogtebestrijding.

In droge periodes geldt in het Noord- en Midden-Limburg een algeheel onttrekkingsverbod van water uit de beken. Er zijn echter uitzonderingen voor de agrarische sector.

Tijdens de oogstperiode mogen hoogwaardige of kapitaalintensieve teelten die gevoelig zijn voor roestvorming door ijzerrijk grondwater, zoals broccoli en aardbeien, worden beregend met water uit de beken. Ook mag het water gebruikt worden voor het kortstondig beregenen van zaai- en pootgoed en de beregening van fruit als de temperatuur boven de dertig graden is.

Kelly Lubbers

Eén reactie

  • no-profile-image

    ton

    Dit heeft niet enkel met belang te maken maar ook met gezond verstand, en uitvoering van beleid, door waterschappen. Het hele anti-verdrogingsbeleid vindt zijn oorsprong in het creeëren van (hydrologische) omstandigheden waarbij bepaalde plantensoorten optimaal kunnen gedijen en heeft niks met "verdrogen" in de zin des woords te maken.
    Het is dan ook niet meer dan redelijk dat het creeëren van deze omstandigheden dan ook voor planten in de landbouw moet gelden als de omstandigheden (door droogte) niet optimaal, of beter gezegd ronduit slecht, zijn. Zeker als hiermee een groot economisch belang voor de sector of een onderneming is gemoeid.
    Hoewel ik het standpunt van het waterschap waardeer, wil ik dit toch even gezegd zien.

Of registreer je om te kunnen reageren.