Home

Achtergrond 225 x bekeken

Waterbesparing moet semi-gesloten kas stimuleren

Glastuinders moeten in de toekomst meer rekening houden met beperkingen van het watergebruik.

Nu speelt watergebruik nauwelijks een rol van betekenis, maar dat zal op termijn veranderen. Dat stelt Peter Klapwijk van het onderzoeks-en adviesbureau Green Q op de telersbijeenkomst Energiek 2020 gisteren in Bleiswijk.

De investeringen in semi-gesloten kassystemen vallen lager uit dan verwacht. Voor een deel heeft dit te maken met de hoge investeringskosten, maar daarnaast spelen tegenvallende rendementen een belangrijke rol.
"Alle ogen richten zich bij het gesloten telen op het lagere energieverbruik", stelt Klapwijk. "Het aanvankelijke besparingspercentage van 30 procent wordt weliswaar niet gehaald, maar met betere regelingen van het kasklimaat moet meer te bereiken zijn."
Daarbij wordt de besparing aan water volgens Klapwijk meestal niet meegerekend. "Het gesloten telen levert in vergelijking met een traditioneel teeltsysteem een halvering op van het waterverbruik. Nu is er nog water in overvloed, maar dat kan snel veranderen."

Clement Mol

Of registreer je om te kunnen reageren.