Home

Achtergrond 197 x bekeken

Warmtelevering van glasbedrijf aan woonhuizen is lastig

Een handjevol telers heeft bij VolkerWessels aangeklopt om een quick scan te laten maken waarbij de mogelijkheden worden verkend om restwarmte te gebruiken voor de bebouwde omgeving.

Sinds november vorig jaar heeft VolkerWessels een overeenkomst met ZLTO, LLTB en LTO Noord Glaskracht. Volgens Joost Spanjer van Volker Wessels DEC zijn er tot nu toe circa tien aanvragen van telers behandeld.

De meeste aanvragen deden telers ter oriëntatie om bijvoorbeeld mee naar gemeenten of projectontwikkelaars te stappen. Enkele andere quickscans bleken niet rendabel te zijn. "Dat laatste komt vaak door de hoge kosten van de infrastructuur in relatie tot de exploitatie", aldus Spanjer.

Bovendien zou er bij projectontwikkelaars een omslag komen. Zij dienen technische maatregelen in woningen te treffen om deze geschikt te maken voor warmtelevering waardoor de huizenprijs soms omhoog gaat. Projectontwikkelaars zijn verder huiverig, omdat ze niet weten of kopers van huizen het concept wel zien zitten.

"Kopers willen leveringszekerheid maar ook prijszekerheid." Volgens Spanjer zit het met de leveringszekerheid vanuit glasbedrijven wel goed. Het is wel zo dat bij afname vanuit een (semi) gesloten kas er meer zekerheid is over de prijsvorming van de warmte dan wanneer het gaat om wkk-warmte. "In een wkk gaat immers nog altijd gas en dus blijf je afhankelijk van de gasprijs."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.