Home

Achtergrond 210 x bekeken 9 reacties

'WTO-akkoord sleutel tegen stijgende voedselprijzen'

Overeenstemming tussen de lidstaten van wereldhandelsorganisatie WTO in het zogenoemde Doha-overleg is de sleutel tot het vinden van een langetermijnoplossing tegen stijgende voedselprijzen.

Dat zei het hoofd van de Unctad, de VN-conferentie voor Handel en Ontwikkeling, Supachai Panitchpakdi, dit weekeinde.

Vandaag begint de twaalfde Unctad-conferentie in Ghana. Voor de gelegenheid is ook secretaris-generaal Ban Ki-Moon van de Verenigde Naties overgekomen.

Basisvoedsel zoals rijst of graan is dit jaar enorm in prijs gestegen. Dit heeft tot tal van protesten en ongeregeldheden geleid, vooral in Azië en Afrika. Volgens Panitchpakdi zal het weghalen van subsidies en andere "handelsverstorende maatregelen'' in de landbouwsector ervoor zorgen dat boeren in arme landen realistische prijzen geboden krijgen voor hun producten. Dat zal hen aansporen tot het uitbreiden van hun productie.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ome Joop

  Weghalen van subsidies zal de produktie verlagen en verhogen van de subsidies zal meer aanbod uitlokken.

 • no-profile-image

  goede boer

  Men mag zich afvragen of de WTO wel op de goede weg zit om een wereld handelsakkoord te sluiten met een geliberaliseerde landbouwmarkt. Afgelopen jaar hebben diverse landen al aangetoond aan protectionisme te doen door een exportverbod van landbouwproducten in te stellen. En zo handelen van die landen maakt het afsluiten van een wereldhandelsakkoord weer vele malen moeilijker.

 • no-profile-image

  Arend

  En de lonen?Europese boeren moeten tegen afrikaprijzen produceren,wanneer gaan ze de lonen daar op aan passen?

 • no-profile-image

  piet

  Subsidie afschaffen!
  Maar dan ook handels blokkades afschaffen!

  Maakt ons dat uit als afrika en azie meer produceert, zolang wij dat ook mogen!
  Dus geen quota meer maar flink er op los produceren.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  In een ogenschijnlijke vrije wereld is in toenemende mate sparake van convergentie, uniformering en dwang. Dit schreef Jan Douwe vd Ploeg in de “Virtuele boer” over de steeds smaller worden de marges op het pad naar succes. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de landbouw maar overal wordt door de ” zachte hand” van de marktbolsjewisten de WTO die kant op gestuurd, en we langzaam maar zeker steeds verder verstrikt raken in het web van de grote financiële instellingen..
  Je hoeft geen anti-globalist, radicale linkse activist of zomaar een kritische iemand te zijn om te weten dat er achter de schermen in de politiek en de financiële wereld heel wat bekonkeld wordt. Niet voor niets een gezegde, ”Wenever there is a great fortune, there is a great crime”.

  http://www.giegoris.be/?page=geint&id=312

  http://www.liberales.be/cgi-bin/show.pl?boek&stiglitzglobalisering&print


  Maar zo erg kan het toch niet zijn?

  http://video.google.com/videoplay?docid=-8214667090776624474

 • no-profile-image

  farmer

  Zou men niet beter de kunstmest en olieprijzen kunnen beteugelen? Ik zie hier in Canada met de huidige kunstmestprijzen veel minder gestrooid worden en dus weer minder productie.

 • no-profile-image

  gert

  waarom niet tegen stijgende olieprijzen? deze zijn ook enorm gestegen

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  In een ogenschijnlijke vrije wereld is in toenemende mate sprake van convergentie, uniformering en dwang. Dit schreef Jan Douwe vd Ploeg in de “Virtuele boer” over de steeds smaller wordende marges in de verschillen in bedrijfsvoering op het pad naar succes. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de landbouw maar overal wordt door de ” zachte hand” van de marktbolsjewisten de WTO die kant op gestuurd, en we langzaam maar zeker steeds verder verstrikt raken in het web van de grote financiële instellingen..
  Je hoeft geen anti-globalist, radicale linkse activist of zomaar een kritische iemand te zijn om te weten dat er achter de schermen in de politiek en de financiële wereld heel wat bekonkeld wordt. Niet voor niets is er het gezegde, ”Wenever there is a great fortune, there is a great crime”.

  http://www.giegoris.be/?page=geint&id=312

  http://www.liberales.be/cgi-bin/show.pl?boek&stiglitzglobalisering&print


  Maar zo erg kan het toch niet zijn?.....................


  http://video.google.com/videoplay?docid=-8214667090776624474

 • no-profile-image

  gli

  Juist! Ik ben absoluut geen linkse activist, ik ben trouwens geen lid van een politieke partij, voel me niet conservatief. Maar ik begrijp absoluut niet hoe het mogelijk is dat mensen klakkeloos het zogeheten WTO-paradijs omarmen. Ik denk dat het uiteindelijk sterk ten voordele werkt van de grote multinationals die langzamerhand de wereld in hun macht krijgen. Zij zullen vast zo goochem zijn dat zij geen miljarden mensen laten verhongeren. Maar zij zijn ook zo goochem dat zij hun eigen financiële belangen op plaats nummer 1 zetten. De plaats van de kleinere agrariers? Daar ben ik nu zo nieuwsgierig naar op welke plaats die komt te staan. In ieder geval niet op nummer 1 en ik denk ook niet op nummer 2! Over 50 jaar: zouden we dan niet te maken hebben met multinationals die de productie, de verwerking en de vermarkting in handen hebben? Maar 50 jaar is heel lang. Misschien gaat het wat sneller. Men zal wel proberen dat de wereldconsument heel geleidelijk aan aan het idee went.
  Revolutie en opstand kan men er niet bij hebben. Laat ik daar nu ook falikant tegen zijn!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.