Home

Achtergrond 266 x bekeken 4 reacties

Voortschrijdend inzicht

In Nederland is het tot nu toe bij een discussie gebleven, die overigens wel bij vrijwel elke verkiezing terugkomt: rechtvaardigt de afnemende betekenis van de landbouw in de totale economie nog een apart ministerie?

Ongetwijfeld komt er een vervolg, en zal de vraag eens met nee beantwoorden worden.
In andere Europese landen is dat deels of geheel gebeurd. Duitsland kent nog een landbouwministerie, maar Voedselvoorziening en Voedselveiligheid zijn de hoofdzaak. In Groot-Brittannië bestaat helemaal geen landbouwministerie meer: Defra staat voor Milieu, Voedsel en Platteland. En in Spanje is het ministerie nu ook verdwenen: Milieu staat voorop, met landbouw als bijzaak. Het signaal dat premier Zapatero geeft is niet mis te verstaan. De sector verliest politieke prioriteit.
Slechter getimed kan het niet zijn: de wereld is door de voedselprijzen en aanverwante sociale onrust opeens doordrongen van het belang van de landbouw. Even, ter leniging van de ergste nood, weten 'we' weer dat de landbouw in de eerste levensbehoefte voorziet. De bevolking van de EU zet de prijs van voedsel dan ook bovenaan het zorgenlijstje, in de bittere wetenschap zij er nu al amper geld voor over heeft.
Het zijn schijnbewegingen voor de voortschrijdende verontachtzaming van rol en betekenis van de landbouw in het verwende Westen – helaas gekopieerd door arme landen die investeringen achterwege te laten. Wrang en onzalig, maar helaas de harde realiteit.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  van der Heide

  Uiteindelijk krijgen we de landbouw -en daarmee het voedselaanbod, dat we "verdienen".
  Jarenlang is er gepleit voor verdere liberalisatie van de landbouwproductie.
  Boeren wereldwijd met elkaar laten concurreren, werd gepresenteerd als een ideaal beleid.
  Vergeten werd dat tekort ook past in dit plaatje.
  Jammer voor hen die hier nu echt de dupe van worden. nl.de arme consument in de derde wereld landen.
  Maar de boeren in deze landen ontvangen nu toch ook een betere prijs en dat was toch ook de bedoeling? Verder willen(den) we toch het broeikaseffect verminderen door gebruik te maken van bio brandstoffen? Nu hoor ik opeens geluiden van eerst de maag en dan de tank.
  Primair zal de oplossing gezocht moeten worden in het fet dat elk zichzelf zelfstandig noemende natie, zorgdraagt voor voldoende volume van voedsel van eigen bodem. Hierbij past een goed stimulerend landbouwbeleid.
  Er blijft dan voldoende over om te "verhandelen." Over het beetje te weinig of te veel.

 • no-profile-image

  Wim Zandbergen

  Een stap verder namelijk er is hier geen oorlog, is er een ministerie van defenfie nog nodig?
  Zijn er nog gevangenissen nodig met zoveel loslopende criminelen?
  Heeft de tweede kamer wel zin?

 • no-profile-image

  gli

  Ik ben het helemaal eens met mijn provinciegenoot Van der Heide uit Ommen. De hele? wereld riep toch dat er ook voor de landbouw een vrije markt moest komen? Minister Koenders van het ministerie van Ontwikkeling nog afgelopen weekend: er is nog te weinig gedaan aan de WTO wat betreft handelsbelemmeringen. Hij wil lijkt mij een 100% vrije markt. Hij zal volledig bedrogen uitkomen. Voor hem is dat niet zo erg: zijn maag zal gevuld worden! Wel erg is het voor de hongerigen die op een houtje kunnen bijten. Blijft het dan zo? Wel nee een aantal jaren later zijn het de boeren die op een houtje moeten bijten.De hongerenden hebben het mogelijk een beetje beter. Even later herhaalt zich het patroon. Laten de wereldleiders er van doordrongen zijn dat honger lijden echt tot meer dan rellen kan leiden. Laten ze de agrarische sector nou eends eindelijk wat anders beoordelen! Zo niet: ze zullen opkijken van de gevolgen.

 • no-profile-image

  Kubelink

  Kan Van der Heide uit Ommen mij dan eens uitleggen waar bijvoorbeeld een zelfstandige natie als Monaco op die 2 vierkante kilometer bebouwd oppervlak voldoende vreten moet verbouwen voor 33000 veeleisende mondjes? Of zullen we de Monegasken maar gewoon overlaten aan de natuur. We sluiten ze af van voedsel 'van buiten' en geven ze alleen de mogelijkheid om op eigen grond voedsel te verbouwen. Vervolgens zien we wel hoe de populatie Monegasken zich daarna gaat verhouden naar het voedselaanbod ter plekke. Misschien ook een idee voor Nederland, meneer Van der Heide. Ik ben benieuwd hoeveel van ons verwende kaaskoppen een dergelijke 'Survival of the fittest' zal overleven.

Of registreer je om te kunnen reageren.