Home

Achtergrond 418 x bekeken 62 reacties

Voorschotprijs melk zakt ver onder de kostprijs

De voorschotprijzen voor melk liggen ver onder de kostprijs.

Veehouders komen volgens de Dutch Dairymen Board (DDB) en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) daardoor in grote financiële problemen.

Zuivelcoöperatie DOC Kaas verlaagt zijn voorschotprijs voor melk voor deze maand netto met €3,65 naar €29,97 per 100 kilo exclusief btw bij een quotum van 500.000 kilo met 4,412 procent vet en 3,478 procent eiwit. Daarmee betaalt het kaasbedrijf als eerste minder dan 30 euro per 100 kilo. De andere zuivelondernemingen betalen voorschotprijzen rond 35 euro per 100 kilo uit.

De DDB heeft berekend dat de kostprijs voor melk vorig jaar steeg met 5 euro naar 43 euro per 100 kilo. "De voorschotprijzen voor melk liggen ver onder de kostprijs, onder meer als gevolg van de quotumverruiming van 2 procent. Dat levert flinke financiële problemen op. Wij gaan actie voeren voor hogere prijzen", kondigt DDB-voorzitter Sieta van Keimpema aan. Veehouders moeten volgens haar vaste prijzen afspreken met de fabrieken.

De LTO-vakgroep Rundveehouderij ziet vooral de marktomstandigheden als oorzaak. "De notering voor sommige producten zakt niet verder. De melkprijs ligt nog hoger dan vorig jaar. Misschien trekt de melkprijs in de tweede helft weer aan, waardoor veehouders over heel 2008 een hogere melkprijs ontvangen", zegt voorzitter Siem-jan Schenk.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  er zijn nogal wat boeren van FF naar DOC gegaan.wat gaan die nu doen ?

 • no-profile-image

  veehouder

  ik weet niet wie hier dom is hoor, maar iedere boer kan in de b.t.w. regeling zodat hij zn betaalde b.t.w. terug kan vragen.

 • no-profile-image

  goede boer

  Heb de BTWregeling voor boeren nader bestudeert. Maakt voor een boer eigenlijk weinig uit als je wel of niet gebruik van de BTWregeling maakt. De 6%BTW die je op de produkten ontvangt is eigenlijk geen BTW. Zonder gebruik van de BTWregeling voor boeren mag je als boer deze ontvangen BTW in eigen zak steken. Bij voorbeeld, voorheen toen er nog geen btw was kreeg je voor een bepaald landbouwprodukt € 1,06. Bij invoering van de btw veranderde dat voor dat zelfde landbouwproduct in € 1,00 en 6 cent BTW. Je beurde dus evenveel geld alleen op papier was dat anders. (En als de BTW voor landbouwproducten 19% was geweest dan kreeg je voor dat zelfde landbouwproduct € 0,85 en 19 cent BTW.) Doe je nu als boer mee aan de BTWregeling dan veranderd de op papier ontvangen BTW opeens in echte BTW en moet het aan de belastingdienst worden afgedragen. Heb je daarna de ontvangen en betaalde BTW in evenwicht dan heb je als boer uiteindelijk toch de volle mep BTW betaald. Omdat de ontvangen BTW gewoon eigen geld is. Verkijk je daar niet op. Marcel uit `t Zandt heeft al 20 jaar een BTWboekhouding bij gehouden. En uiteindelijk hetzelfde bedrijfsresultaat gehaald als wanneer hij niet aan de BTWregeling voor boeren had meegedaan. Tenzij Marcel naast het boerenbedrijf een andere handel bedrijft. In mijn ogen laat de belastingdienst de boeren in de waan dat wanner ze aan de BTWregeling voor boeren meedoen dat ze dan geen BTW betalen. Daarom kan die BTWregeling ook gemakkelijk bij de boekhouder geregeld worden. Maar uiteindelijk heb je als boer toch nog de volle mep BTW betaald. Doe zelf de test maar eens met baar geld ,bankbiljetten en munten,zonder naar de papieren te kijken, dan weet je wel hoe het geldverloop is. Vergelijk je de BTWregeling voor boeren met de BTWregeling voor bedrijven die bij de kamer van koophandel zijn ingeschreven, dan krijgt de boer de betaalde BTW niet terug en de reguliere ondernemers wel. Ook vreemd aan de BTW is wanneer je eigendommen van de overheid koopt. Bijvoorbeeld overgebleven gevonden en in beslag genomen voorwerpen bij de politie die daarna geveild worden. Dan hoef je geen BTW te betalen. In mijn ogen zijn het de consumenten én boeren die de volle mep BTW betalen. Terwijl de belastingdienst stelt dat uiteindelijk alleen consumenten de BTW behoren te betalen. Bestudeer de BTWregeling nog maar eens en kom tot de conclusie dat boeren bedrijfsmatig eigenlijk te veel belasting (btw) betalen.

 • no-profile-image

  Henk

  Typisch een LTO reactie. Melkprijs is nog hoger dan vorig jaar. Waarom vergeet de heer S.J. Schenk te zeggen dat de kosten ook ver boven die van vorig jaar zijn uitgekomen. Hulde voor de NMV die stelt dat we weer onder de kostprijs melk aan de fabrieken afleveren. Langzamerhand toch eens tijd voor een actie. De Spanjaarden gingen ons al voor. Lukt een goede melkprijs niet goedschiks dan maar kwaadschiks.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Kostprijs boer wat zijn jou taken bij de lto of bij een zuivelonderneming?

 • no-profile-image

  gerrit

  DDB nu aan de slag! En mensen die nog geen lid zijn: meld je aan bij de DDB. Moeten wij nu van de duitsers leren? Af en toe moet je gewoon het achterste van je kiezen laten zien!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Als je in Duitsland, ook al is de melkprijs nu wat lager dan een paar maand geleden, geen winst kunt draaien. Dan doe je echt wat verkeerd. De kostprijs is hier nl veel lager dan in Nederland.

 • no-profile-image

  kostprijsboer

  Robbert heeft gelijk! Wie nu nog werkelijk een kostprijs heeft van 43 cent kan beter de boel verkopen, nu het nog wat oplevert. Oh ja, laten jullie even weten wanneer jullie de tank los zetten, dan kan ik er een paar kilo brok per koe bijgeven. DDB; dat is pas korte termijn politiek!

 • no-profile-image

  roel

  Wij krijgen toeslagen, maar lang zoveel als in het bedrijfleven, wat niemand mee krijgt. Nokia bouwt voor 5 jaar geleden een nieuwe fabriek, nu niet rendabel= dicht. 40 miljoen subsidie incasseerd, dank je wel. Nu weer met subsidie van de EU in Roemenie nieuw bouwen. Nu zit JORIS V.D te zeiken over deze kwestie, maar wij krijgen minder per liter dan voor 25 jaar geleden!!!!! Voor het loon van 25 jaar terug ga jij niet meer naar je werk!
  Alles wordt duurder maar de consument wil minder uitgeven aan voedsel. Dat moeten wij niet accepteren. Maar een individuele boer is makkelijk te gebruiken.

 • no-profile-image

  Berend

  Collega's wordt wakker!!
  Steun de DDB en daarmee de melkprijs.
  Het is nu toch wel duidelijk met wat voor soort mensen we van doen hebben bij LTO. Het intereseert hun echt geen ruk als U uw bedrijf niet in stand kunt houden. Ze zijn er nu eenmaal voor de koplopers. Maar ook als je koploper bent moet je dit beleid niet willen.
  In Steenbergen woont nog zo'n figuur die alleen aan zichzelf denkt(Harm Holman ,voorzitter EDF) Arrogante figuren die over lijken gaan.

 • no-profile-image

  c

  dankzij types als jou ben ik al lang gestopt. ik heb geen ene euro subsidie ooit ontvangen. ja nu eigenlijk want ik koop een kilo prei in de winkel goedkoper dan dat hij de de boer kost in feite. nu ben ik ook consument en ik zeg ik worde gesubsidieerd door ene goedkoopp voedeselpakket niet de boer die krijgt zijn kostprijs

 • no-profile-image

  denker

  Afgelopen jaar was het een top jaar voor de melkveehouderij.Iedereen heeft bijna bouwplannen of zijn aan het bouwen van grote nieuwe stallen. En dan ook nog meer dan verdubbeling van het aantal stuks vee van wat ze nu hebben. Melkrobots zijn uit verkocht veel vraag naar personeel. En niet te vergeten vele ha's grond worden er ook nog bij gekocht. Wat de grond prijs explosief doet stijgen. En waarom allemaal omdat de buurman het ook doet, goed jaar gehad,quotum gaat eraf, krijg makkelijk geld van de bank. Je kunt toch zien de prijs hoeft maar iets te zakken of de hele sector is in rep en roer. Ik denk dan wel eens dit kun je zien aan komen. En als je zo groot wilt zijn,ga dan naar het buitenland. Daar is grond en personeel goedkoper!

 • no-profile-image

  btw

  Wat een onzin verhaal van goede boer. Ook een melkveehouder kan in de btw-regeling. Krijgt dan alle betaalde btw terug. Maar goede boer zal wel meer btw via melk en andere producten ontvangen, dan hij moet betalen. Anders zat hij al lang in de btw-regeling. Dit heeft helemaal niets met subsidies te maken. De eerste de beste boekhouder kan het uitrekenen.

 • no-profile-image

  BDM lid

  Wij Duitse melkveehouders hebben nu na horen zeggen 85% van de melk in de BDM! Nu ben ik niet bang meer voor die lage melkprijs, hoog uit dat mijn mest kelder vol komt! Er is maar één vraag, GAAT DE DDB MEE?????????

 • no-profile-image

  C. Hos

  Beste Boer,

  OK, dus dat belastingverhaal als reden voor subsidie is dus gezwam.

  Blijft nog over dat volgens u melkveehouders daarop recht hebben omdat ze het hun product rechtstreeks aan andere boeren leveren? Oh, dat wist ik niet. Er gaat misschien 0,1 procent in kalvermelk, maar de rest gaat toch wel rechstreeks naar de consument. Wat is het verschil tussen melk, varkensvlees, eieren of groenten? Al deze producten komen direct of indirect op het bord van de consument terecht en moeten soms nog een bewerking ondergaan. Dat is bij melk maar ook bij vlees of groenten.

 • no-profile-image

  melkboer

  De enige met een reactie wat ergens op slaat is Freek uit NZ. De rest is bezig met oeverloos gezwam.

 • no-profile-image

  C. Hos

  Beste Goede Boer, dat belastingargument telt toch voor iedere ondernemer, of je nu varkenshouder, melkveehouder, akkerbouwer of tuinder bent. Dan nog geld dat melkveehouders (en akkerbouwers) veel meer krijgen van de overheid dan varkenshouders, pluimveehouders of tuinders. Je hebt al veel gepost maar mij nog steeds niet uitgelegt waarom dat eerlijk is. Ik wacht dus nog steeds op antwoord.

 • no-profile-image

  robbert

  amaaii!! de voorschot prijs is een beetje minder en ze zijn alweer aan't janken !! Nog geen 2 maand geleden stonden ze aan te schuiven om nieuw trekkertjes en hectaren te kopen, sukkelaars... druk de kostprij zelf en drijf handel zoals elk ander ondernemer die zich zelf moet redden.

 • no-profile-image

  Marcel

  Het DDB blijft een lachtertje. Toen in het najaar de prijzen aanzienlijk stegen kwam vanuit de DDB hoek geen reactie, nu de prijs daalt, wat elk voorjaar het geval is vanwege zomerheffing en lagere prijs, hoor je ineens DDB weer. Kortom, alleen tegen het systeem aanschoppen en verder weinig concrete oplossingen.

 • no-profile-image

  goede boer

  Beste Sjonnie uit Aalten ,wat voor bedrijf heeft U eigenlijk zodat U de betaalde BTW terug krijgt. Alleen bedrijven krijgen BTW terug die ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en daardoor een BTWnummer hebben bij de belastingdienst. Het is bij wet niet toegestaan dat boeren zich bij de Kamer van Koophandel kunnen inschrijven, daardoor geen BTWnummer hebben om dan betaalde BTW van de belastingdienst terug te kunnen krijgen. Boeren vallen alleen onder de landbouwregeling voor BTW. Daarom vind ik het vreemd dat U de betaalde BTW wél terug krijgt.
  En gewaardeerde Hos raad ik aan om mijn geplaatste reacties nog maar een keer te lezen. Daarin heb ik aangegeven wanneer toeslagrechten terecht zijn en wanneer niet. De nadruk is erop gelegd dat toeslagrechten nodig zijn om de handel van boer naar boer in de benen te houden. Dat soort handel verschilt nogal met de handel van boer met alleen de consument. En over de vraag of die toeslagrechten eerlijk verdeeld zijn tussen de sektoren kan nog dagenlang een discussie gevoerd worden. Dan moet de hele Nederlandse landbouweconomie doorgelicht worden eer daar een uitspraak over gedaan kan worden. Het is door de politiek zo beslist maar zelf heb ik daar wel enige twijfels over doch kan daar specifiek geen verdere uitleg aan geven. Wel heb ik in een geplaatste reaktie aangegeven dat in de varkenshouderij een vorm van toeslag/subsidie gewenst is ,omdat naast handel met de consument er ook handel is tussen varkenshouders onderling en met andere boeren. En om bij het thema van deze weblog te blijven zou algehele afschaffing van de toeslagrechten betekenen dat de melkprijs nog veel verder onder de kostprijs zakt. De handel tussen boeren dan ernstig wordt bemoeilijkt. Met als gevolg dat er dan een aansturing onstaat van een collectief failisement die de gehele Nederlandse landbouw omvat. Boeren zitten als het ware als een keten aan elkaar vast . Wanneer een sektor omvalt valt de rest van de boeren ook om. Omdat de handel tussen de boeren dan is ingestort.

 • no-profile-image

  Klein boerke uit brabant

  Btw opteren is alleen gunstig als je veel investeert .Als je omzet draait door gewassen van het veld alleen en geen toegevoegde waarde hegt door bewerking dan is een groot deel van je kostprijs bepaalt door onderdelen die geen BTW kennen. Pacht of huur van land kent geen btw, Verzekeringen van gewassen en of machines kennen geen btw. Aan de opbrengsten kant zitten alleen de hectaretoeslagen zonder btw.
  Heb je een bedrijf dat alles inkoopt dan betaalt zij over alles btw ook over ingehuurd personeel via een uitzendburo, over zijn eigen personeel niet.

 • no-profile-image

  aktie

  per direkt alle leveranties van de ddb leden stoppen voor de komende periode net zolang tot de fabrieken weer min. 50 cent uitbetalen, nu kost melken toch ook elke dag veel geld dus een dag of wat niet leveren kan dan ook niet zoveel kwaat. de leden van ddb zullen wel het voortouw moeten nemen, dan volgen de profiteurs de volgende keer dat het weer nodig is vanzelf, als er niks gebeurt blijven zei toch ook alleen maar commentaar leveren en verdubbelen ze hun melkproduktie liever dan dat ze een inkomen halen uit een bedrijf wat ze wel netjes rond gezet kunnen krijgen.
  ddb NU is het moment voor aktie!!

 • no-profile-image

  Kostprijsboer

  Goede boer kan zijn tijd beter in de stal of op het land besteden dan de BTW-regeling uit te zoeken want daar zul je nooit iets van snappen. Het ging in het artikel over de kostprijs en niet over BTW!

 • no-profile-image

  goede boer

  Typefoutje in m`n vorige reactie. Bij 19% btw voor landbouwproducten moet het niet €0,85 maar €0,87 zijn

 • no-profile-image

  Jorrit

  Bij DOC bouwen ze alleen maar en lopen ze te verkondigen dat ze met 5 man heel de fabriek kunnen rondzetten, maar met de melkprijs kunnen ze weer niet meekomen!!

  Wordt voor de leden inderdaad tijd om is goed na te gaan denken.

 • no-profile-image

  freek

  ik zal het verklappen dan je productie prijs is 60% te hoog

 • no-profile-image

  .

  Over de goede Coöperatie te spreken: weten jullie wat de gemiddelde bedrijfs grote is van de Duitse campina leden?

 • no-profile-image

  Berend

  Robbert, een ondernemer denkt niet alleen aan zijn kostprijs, maar zal ook gaan voor een hoge opbrengst.
  Dat heeft niks met klagen van doen, maar met ondernemerschap!!
  Alleen jammer dat de NMV en DDB dat beter begrijpt dan LTO.

 • no-profile-image

  joris

  Elk bekwaam bedrijfshoofd houd zijn uitgave, onkosten, aankopen onder kontrole zodat de kostprijs de onkosten niet overstijgd. Nu is dat blijkbaar moeilijk voor de melkveehouderij aangezien ze altijd flink met toeslagen bedeeld zijn. Geen enkel ander bedrijfsleven kan genieten van zulk een gunstmaatregel, of je nu stoelen maakt of hondentrimmer bent. Nieuwe traktoren kopen en met het hoofd in de wolken, de gigantische onterechte premie's , (geld , gestolen van de belastings betaler, die nu ook nog eens te duur voedsel moet aankopen) opsmorsen. Nu de prijs van de melk in de Aldi ( proficiat aan de bekwame zaakvoerder) een beetje zakt onmiddelijk paniek en 't hoofd aan de grond,,, zielig !!! Verman U en leer een bedrijf runnen , met de trekker rijden kan je al .

 • no-profile-image

  bob

  Ja inderdaad altijd staan die kantoorprutsers tejanken dat ze meer geld moeten en meer vrije tijd en zwangerschapsverlof voor mannelijke ambtenaren belachelijk en als het brood en de melk een stuiver duurder word hebben ze meteen de grote rotbek open over de boeren.Dat duure voedsel vreet dan gras uit je tuin.

 • no-profile-image

  ondernemer

  Zeg Jan, als je ondernemers eerst door overheidsmaatregelen blokkeert om te groeien en vervolgens net te veel geeft om dood te gaan (subsidie), en te weinig om te leven (lage prijzen) dan krijg je goedkoop je handeltje bij elkaar.
  Welke sector die jij noemt kent overheidsperkingen in het ondernemen?
  En als je moeite hebt dat een ondernemer een bedrijfsmiddel vernieuwt, dan koop een traptrekkertje voor jezelf om hier overheen te komen.

 • no-profile-image

  Joris

  weet je meneer C uit Zevenbergen, dan moet je die vette cheque die je elk jaar gratis ontvangt maar laten waar ie is , dan kan dit geld rechtstreeks naar de cosument. Enn.. als er toch niks teverdienen is in de melkveehouderij, dan stop ertoch gewoon mee , zoals elke verstandige zaakvoerder zou doen. ( man toch...........geef toch gewoon toe dat je minstens 2 gezinsinkomens zomaar toegeschoven krijgt, is dat nu zo erg om toe te geven) Wees zuinig op dit geld want je zal het nog nodig krijgen !!!

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Beste koeienboeren,

  Jullie geven wel op iedereen af die commentaar heeft op de subsidies, maar leg me nu eens uit waarom jullie wel recht hebben op subsisie en ik als varkenshouder, mijn buurman kippenboer of kwekers en glastuinders niet? Geef eens 1 goede reden waarom jullie tienduizenden euro's per jaar krijgen en wij geen cent? Denk je dat we het het op onze bedrijven breed hebben?

 • no-profile-image

  goede boer

  Beste meneer Hos. Bij belasting betalen hoort ook het betalen van BTW en accijnzen en heffingen. Bij voorbeeld wanneer een boer een nieuwe trekker koopt voor € 100.000 dan heeft die boer daarbij wel € 19.000 BTW betaalt. En b.v. 5000 ltr dieselolie verbruik per jaar is gepaard gegaan met het btalen van pakweg € 4000 accijns en BTW. Tientallen tonnen kunstmest heeft ook een BTW afdracht gehad met een cijfer met drie nullen. Een boer heeft geen BTW nummer en mag bedrijfsmatig de volle mep BTW betalen. Daar tegenover staat dat een bedrijf niet zijnde een boerenbedrijf, een BTW nummer heeft en betaalde BTW van de belastingdienst terug krijgt. Dat is het verschil dan. Zo kan ik nog wel een rijtje belasting betalen door een boer op schrijven onder de noemer van heffingen. Wanneer je het betalen van belasting, accijnzen,BTW en heffingen door een boer bij elkaar optelt, dan kom je toch op een bedrag waarvan de doorsnee Nederlander toch wel zal schrikken. Als ik verder úw reactie mag beoordelen, dan heeft U waarschijnlijk weinig kennis van landbouweconomie.

 • no-profile-image

  Dairycow

  Toch wel vreemd en bedenkelijk, DOC keert eerst een nabetaling over 2007 uit en verlaagt kort daarna de voorschotprijs... Gebrek aan inzicht in financien, markten, contracten?
  De leden zouden eens goed moeten nadenken of de coop wel goed bestuurd wordt.

 • no-profile-image

  goede boer

  Beste varkenshouder uit Brabant. Zal niet meevallen om een goede reden te geven. Maar ga het toch proberen. Subsidie (nu inkomenstoeslag) wordt verstrekt aan boeren die veevoer (vnl graan en mais )produceren. Zodat in principe daarmee ook de varkenshouder en pluimveehouder van goedkoop veevoer kan worden voorzien. Verder speelt een rol welke handelspositie een boer heeft voor aanspraak op subsidie. Produceert hij zijn eindproduct voor een andere boer of rechtstreeks voor de consument. Produceert een boer voor een andere boer dan komt er subsidie bij. Produceert een boer rechtstreeks aan de consument is subsidie overbodig. Koeieboeren verkopen naast melk aan de consument ook melk aan andere boeren. De kalverhouderijen in Nederland kopen de kalveren en slurpen nogal een plas melk op in de vorm van kalvermelkpoeder. Bij handel van boer naar boer is subsidie een vorm van teruggaaf van belasting zoals ik in de vorige reactie heb aangekaart. Geef toe dat varkenshouders in principe ook enige vorm van subsidie nodig hebben. Maar dan voornamelijk voor de zeugenhouders en voor de mest afzet. Omdat handel in biggen en handel in mest ook handel is van boer naar boer en geen handel met de consument. Kortom handel van boer naar boer kan of liever gezegd, "moet" eigenlijk met subsidie. Vleesvarkenshouders, pluimveehouders, glastuinders en kwekers verkopen hun eindproducten rechtstreeks aan de consument. En handel van boer rechtstreeks naar consument kan zonder subsidie. Welnu varkenshouder uit Brabant hopelijk heb je enig idee gekregen hoe het zit met het verstrekken van subsidie. Zou echter wel zo handig zijn om maar eens bij LTO aan de bel trekken dat handel van boer naar boer in de varkenshouderij ook een vorm van subsidie moet hebben als zijnde teruggaaf van belasting. Wel zo eerlijk tegenover de andere sectoren.

 • no-profile-image

  sjonnie

  Hallo Goede boer, ik betaal al jaren geen belasting. Door te blijven investeren zorg ik voor een negatief resultaat, kwestie van creatief boekhouden. Toen ik nog een bijbaantje had kreeg ik mijn betaalde IB terug. De betaalde btw krijg ik terug, de ontvangen btw moet ik terug geven. Investeringen zijn vaak 19% onvangsten 6%. Dus dat schiet lekker op.
  O ja, ik krijg ook geen subsidies/inkomensteun, ik kan de kar zelf wel trekken, wanneer ik mijn hand op moet gaan houden ga ik wel naar de sociale wekplaats.

 • no-profile-image

  Joris

  boer, die niet klaagt !!! doet niet goed als je eens de waarheid hoort, sorry maar ik wilde je niet kwetsen. jammer dat het wel zo is, de waarheid kwetst.

 • no-profile-image

  marcel

  Goede boer uit friesland is een beetje domme boer, ik ben niet ingeschreven bij de kamer van koophandel, maar hou al 20 jaar een BTW boekhouding bij, waarbij ik soms BTW moet afdragen, en soms terugkrijg. Misschien eens wat geld uitgeven aan een echte financiele of fiscale specialist?

 • no-profile-image

  Berend

  Kostprijsboer uit de Achterhoek, als jij
  een lage kostprijs hebt is dat mooi en van harte gegund.
  Alleen wil dat nog niet zeggen dat je daarom niet moet vechten voor een goede marktpositie en daaraan gekoppeld een goede melkprijs.
  Als je dat niet belangrijk vindt ben je volgens mij een goede manager, maar geen goede ondernemer.

 • no-profile-image

  freek

  wie is er nou eigelijk de eigenaar van de zuivel cooparatie, als je vind dat de prijs te laag is moeten jullie het opstappen van het bestuur eisen en iemand anders vinden die een betere prijs kan afdwingen bij de klanten of het productie proces goedkoper maken.Niemand vindt dat zijn productie kosten te hoog zijn,iedereen is druk bezig om het proces minder arbeidts-intencief te maken zonder naar de rendabiliteit te kijken. Als je teveel geld hebt ,ik ben bezig om een robot tractor te ontwikkelen kun je op de bank met je laptop alles op de boerderij regelen zal wel een flinke duit gaan kosten maarja je hoeft dan echt niets meer te doen

 • no-profile-image

  goede boer

  Mooi is dat ,dat boeren ook in de BTWregeling kunnen. Maar vanwege de hoge kilo opbrengsten per ha van pootaardappelen, bieten en uien kan het voor een Nederlandse akkerbouwer weleens onaantrekkelijk zijn om in de BTWregeling te zitten. Omdat dan de ontvangen BTW groter is dan de betaalde BTW. Doch de BTW regeling ook voor boeren, verschaft wel meteen een concurrentievoordeel voor de veehouders ten opzichte van de akkerbouwers. En kunnen de veehouders de akkerbouwers mooi uit Nederland wegconcureren. Wil ik wel geloven dat het in mijn omgeving steeds groener wordt. Vraag me af of het wel zo goed is voor de Nederlandse landbouweconomie dat de veehouders met hulp van de BTWregeling de akkerbouw uit nederland gaat verdrijven. Dat moet volgens mij een keer spaak lopen.

 • no-profile-image

  kostprijs

  Niet meteen in paniek schieten als de prijs onder druk staat. Toen we bijna 50 cent beurden, wisten we dat dat tijdelijk zou zijn. Het was toen leuk, maar blijf aan de kostprijs denken. Dat is de enige garantie voor de toekomst. Aan voedselproductie zal nooit veel geld te verdienen zijn, op wat prijspieken na, omdat het een eerste levensbehoefte is en het politiek nooit geacccepteerd wordt dat juist de arme mensen honger leiden. Er zal dus altijd gestuurd worden naar een kleine overproductie voor voedselzekerheid en gunstige prijsvorming (zie 2,5% quotumverruiming). Voor echte rendementen zul je voor een andere bedrijfstak moeten kiezen

 • no-profile-image

  graanboer

  Goede boer is volgens mij een domme boer, want inderdaad iedere boer kan in de BTW regeling. Even aan je boekhouder vragen en alles is zo geregeld. Verder klopt volgens mij van heel het verhaal over subsidies bij handel tussen boeren niets. De politiek heeft door eerdere ingrepen toen besloten dat bepaaalde sectoren worden gesubsidieerd. Verder klopt het dat alle sectoren aan elkaar zijn verbonden, want toen het melkquotum kwam was dat een enorme aderlating voor de akkerbouw. Veeboeren gingen aardappels planten en bieten zaaien met lagere prijzen tot gevolg.

 • no-profile-image

  jaap

  De melkprijs ligt nog hoger dan vorig jaar." zeker weer een uitspraak van LTO!!??" Als ze nu ook eens voor de boeren opnamen ipv ach is toch nog beter dan vorig jaar, echt schandalig!!!

  DDB neemt het tenminste op voor de boeren, DDB is een betere belangenorganisatie dan LTO, deze doen alleen aan vriendjespolitiek!

  Als LTO nu eens alle gestegen kosten ging bekijken en dan naar de melkprijs, dan komen ze er achter dat een melkveehouder alleen voor zijn bedrijf werkt en niet eens voor zijn uren, zouden de bij LTO nooit doen!!! Zijn wel gek zullen ze zeggen!!

 • no-profile-image

  bert

  wij varkensboeren produceren al heel lang ver beneden de kostprijs.
  waarom wel als de melveehouders in problemen komen gaan staken?
  en voor de varkensboeren geen tijd.
  en toch blijven de varkensboeren lid van de lto.
  LTO IS GROOT AANDEELHOUDER VAN SLACHTHUIZEN, VOERFABRIEKEN, EN ANDERE VERWERKINGS BEDRIJVEN. BOEREN HEBBEN ZE ALLEEN MAAR NODIG OM BIJ DE OVERHEID (pvv) AAN TAFEL TE ZITTEN

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Hoe vervelend ook, maar kostprijs boer geeft wel precies aan waar het probleem zit. En dus moeten we hier op focussen en ons proberen los te rukken van deze negatieve invloeden. En goed in de gaten houden dat we met bestuurders die we in huis halen niet het paard van troje binnen loodsen. Misschien is het een optie dat er door melkveehouders een overkoepelende (internationale)ledenraad van coöperaties opgericht wordt waar enkele melkveehouders van iedere coöperatie zitting hebben.

 • no-profile-image

  BDM lid

  Robert, dat doen wij ook! Wij verkopen de melk niet als wij de prijs niet krijgen die wij willen! Nu nog wel maar we wachten het moment af dat de produktie iets terugloopt en dan leveren we niet meer. Dat is het zelfde als ik naar de kroeg ga en maar 1 euro voor een glas bier wil betalen. Dan krijg ik ook niets! Dat doen wij ook dit is ons goed recht en zuivere handelspolitiek. Alleen jammer dat er een paar watjes in het westen niet mee willen want dat maakt het nog makkelijker!

 • no-profile-image

  ff

  Wat een gepiep. Een aantal maanden geleden kon het niet op. Iedere melkveehouder wilde groeien naar minstens 200 koeien, want het kon niet op. Wel een beetje korte termijn politiek. Kom weer met beide benen op de grond.

 • no-profile-image

  Arend

  Die rooie vakbondsarbeiders elk jaar 4 % salaris verhoging.Geregeld een volle tank duure benzine,dan kunnen ze ook voor de melk een fatsoenlijke prijs betalen...

 • no-profile-image

  jan van de voorst

  Vehouder Roel reageert zoals melkboeren altijd reageren als iemand iets over subsidies zegt: we hebben het hard nodig en het bedrijfsleven krijgt veel meer. Kijk ons eens zielig zijn.

  Zonder subsidies zouden melkveehouders misschien ook eens op de kosten gaan letten, niet elke paar jaar een nieuwe trekker met veel te veels pK's kopen. Een ecnomisch gezond bedrijf moet het toch zonder subsidies kunnen trekken. Dat geldt voor alle sectoren, van glastuinders tot kleine supermarkten en van bouwbedrijven tot elektriciens, dus waarom de landbouw niet?

  En zoals hieronder al is geschreven: een paar maanden geleden kon het niet op. Melk was de witte olie. En nu weer gaan piepen als er iemand iets over de subsidies zegt. Zielige figuren.

 • no-profile-image

  c

  weet je mijnheer uit bennekom, er is hier nog niet over gesproken maar weet je de boer word niet gesubsidieerd maar de consument net juist, de boer krijgt de prijs die hij nodig heeft, en ik hoor je al zeggen nou dan maar uit het buitenland, nou dat is het ook net door datgene zorgen ze er net voor dat de mensen daar honger hebben. pak de suiker maar ook zoiets, hier drastisch gekrompen, voor de consument gene ramp maar wel de boer en nu ook die arme stakker in een 3e wereldland want voor hem word het nu te duur daardoor. en nogmaals ik zeg het regelmatig de consument word gesubsidieerd!!

 • no-profile-image

  c

  zo is het goede boer, en als die joris eens even wil luisteren, ik zag vd week op tv dat de rijst al in arme landen oa tekort is en op de bon gaat. daar zijn die types hier die vinden dat het voedsel naar hier maar geimporteerd moet worden omdat het goedkoper is de grote schuldige aan waaronder jij joris. wij helpen net die mensen door oa wat we zelf teveel hebben daar hene te sturen maar ne ehier moeten ze de rijst opvreten van die arme sloeber

 • no-profile-image

  C. Hos

  Meneer Goede boer, hoezo betaalt een melkveehouder 7 x meer belasting dan de gemiddelde Nederlander? Volgens mij betalen de meeste boeren helemaal geen belasting hoor. De burger betaalt minimaal 30 procent over elke euro die hij verdient bij zijn baas.

  De inkomsensteun is teruggaaf van belasting? ha ha, de meeste boeren betalen helemaal geen belasting. En waarom zou u daar wel recht op hebben en uw collega varkenshouder die hieronder ook schreef dat niet?

  Ik heb zelden zulke onzinverhalen gelezen als uw reacties! U probeert werkelijk alles wat scheef is recht te praten.

 • no-profile-image

  Frank

  Hee goede boer, dus de toeslagen zijn er om goedkoop veevoer te maken. Wat een dom gelul. De toeslagen staan vast terwijl de prijzen schommelen. Wanneer er eens teveel graan komt wordt dat goedkopere graan opgekocht tegen interventie prijzen anders wordt het te goedkoop. Maar het gaat over de melkprijs. Ik heb heel veel melkveeboeren horen juichen toen het quotum werd verruimd. Het hele quotum gaat er zelfs af.
  Ik denk dat de melkverwerkers een spelletje hebben gespeeld met alles en iedereen.
  Het tekort aan melk bedraagt misschien 2 tot 5 %. Door de verruiming zijn er weer momenten dat er melk over is. En dat betekend een lagere prijs. Precies wat de verwerkers willen, veel aanbod en een lage koopprijs. En die stomme boeren trappen er met open ogen in!!!!!!!

 • no-profile-image

  boer

  Joris, jouw soort volk irriteert me behoorlijk. Je blijft maar doordrammen zonder in te gaan op vragen die je voorgelegd worden. Je bent geen serieuze disussiepartner, maar een oproerkraaier.

 • no-profile-image

  goede boer

  Ho ho, BTWboer. Alleen wanneer je bedrijf ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel met een BTW nummer krijg je de betaalde BTW van de belastingdienst terug. En het is niet toegestaan dat boeren ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Een BTW nummer hebben en meedoen met de landbouwBTWregeling zijn twee verschillende zaken.
  En verder meneer Hos ca 10% van de Nederlandse melkplas gaat naar de kalverhouderij. Verder zijn er nogal wat producten die een boer voortbrengt en nooit in de schappen van de supermarkt te vinden zijn. Zoals pootaardappelen, stro, bietenpulp en melasse, biggen, aardappelpersvezels, kalveren, zaai- en voergranen, graszaden voor weidemengsels, bierbostel, gebruiksvee, mest, kalvermelkpoeder, enz. Maar die daarentegen wel met een levendige handel van boer naar boer gaan. Gepaard gaande met betaling van de nodige belasting die met deze handel van boer naar boer plaatsvindt.

 • no-profile-image

  goede boer

  Prachtig Sjonnie uit Aalten. Jij krijgt dus ook subsidie/toeslagen. Alleen niet met een aanvraagformulier van het ministerie van LNV, maar via de belastingdienst van het ministerie van Financiën. Dit vanwege de teruggaaf van de btw. Wat maakt het eigenlijk uit, als je btw terugkrijgt via de belastingdienst van het ministerie van Financiën of subsidie via het ministerie van LNV. Beide keren is het geld van de overheid.

 • no-profile-image

  sjonnie

  Beste goede boer, ik krijg niet alleen terug, ik moet datgene wat ik ontvang ook terug geven. ik zorg er zelf voor dat ik door meer te investeren toch nog iets meer terug ontvang dan dat ik betaal.
  iemand die toeslagrechten ontvangt krijgt dat geld gewoon extra erbij, samen met de btw teruggave.

 • no-profile-image

  Marcel

  Ook groeiende akkerbouwers hebben baat bij de BTW regeling! Op kunstmest, bestrijdingmiddelen, trekkers, diesel etc. zit allemaal 19% BTW en op de opbrengst van de akkers zit 6% BTW. Als je zelf bv. je pootgoed kweekt voor de aarappelteelt dan heb je bijna alle kosten voor deze teelt op 19% BTW en de opbrengst valt onder 6% dus je mag 3 keer zoveel opbrengst in € hebben ten opzichte van de kosten dan nog is de BTW regeling intressant voor deze akkerbouwer. Zeker als hij ook nog in bewaarschuren wil investeren.

  Groetjes Marcel

 • no-profile-image

  goede boer

  Meneer Joris kijkt met oogkleppen op naar de boeren. Hij vergeet blijkbaar dat boeren ook belasting betalen. De doorsnee Nederlandse boer betaalt ca 7 keer zoveel belasting als de doorsnee Nederlander. Die vette cheque is dan een vorm van "teruggaaf van belasting". (Wat een hele hoop Nederlanders ook krijgen.) En wel beschouwd financieert de boer door het betalen van belasting zijn eigen subsidie ook nog eens. Daar betaalt de consument geen cent aan mee. Je hebt geen recht van praten ,Joris. Jouw mening is louter gebaseerd op emotie. En je vindt eigenlijk dat boeren veel meer belasting moeten betalen dan nu. Leer eerst maar eens beter hoe de landbouweconomie in elkaar steekt voordat je je mening verkondigd.

 • no-profile-image

  steun goede boer

  Het geen belasting betalen is meer uitstellen van executie dan eronder uit komen. Iedereen zal op een gegeven moment belasting moeten betalen, bij overdracht moet een agrarier ook behoorlijk veel belasting betalen. Hetzelfde geldt over de meerwaardes die hij heeft "verdient" door de waarde stijgingen van zijn kapitaal. En beste meneer Hos en Joris, een agrarier steekt zich tot over zijn oren in de schulden om daarop een rendement te behalen waar u tranen van in uw ogen krijgt... en ik vindt het goed als u de inkomenssteun wilt laten verdwijnen, maar dan moet onze melk nog wel even worden gecorrigeerd met de inflatie van de afgelopen 25 jaar (omdat dat altijd nog steeds gelijk is gebleven) en dan zouden wij nu voor een liter melk 2 euro moeten beuren... Als jullie nu jullie schreeuwerige onzinverhalen achter wege laten en gewoon belasting betalen kunnen de varkenshouders miss ook nog wat krijgen.....

Laad alle reacties (58)

Of registreer je om te kunnen reageren.