Home

Achtergrond 143 x bekeken

Uitkering voor zwangere zelfstandigen

Zelfstandig werkende vrouwen krijgen per 1 juli voor zwangerschaps- en bevallingsverlof recht op een uitkering van minimaal zestien weken.

De Tweede Kamer bespreekt vandaag een voorstel hiertoe van minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken. Vrouwen die in het jaar voor de zwangerschap minstens twintig uur gewerkt hebben, ontvangen een uitkering ter hoogte van het minimumloon (bruto 1335 per maand). Voor vrouwelijke ondernemers die minder hebben gewerkt, is de uitkering afhankelijk van winst en inkomen in het voorafgaande jaar.

Het kabinet wil met de maatregel voorkomen dat zwangere vrouwen te lang blijven doorwerken of na de bevalling weer te snel aan de slag gaan. De meeste zelfstandigen vinden een private zwangerschapsverzekering te duur.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.