Home

Achtergrond 285 x bekeken

Uien beoordelen voor rassenlijst

Handelaren en verwerkers hebben vandaag de uien beoordeeld, die vorig jaar zijn geteeld op proefvelden in Zeewolde en Colijnsplaat.

Handelaren en verwerkers hebben vandaag de uien beoordeeld, die vorig jaar zijn geteeld op proefvelden in Zeewolde en Colijnsplaat.
De beoordeling gebeurde bij uienverwerker Wiskerke in Kruiningen. Vestgestelde gegevens worden gebruikt voor de rassenlijst, zegt medewerker Luc Remijn van het kenniscentrum UIKC. "We beoordelen de uien na de verwerking op huidvastheid, hardheid, vorm, uniformiteit en gebreken. Het zijn 22 rassen waarvan de boeren nu zaad kunnen bestellen." Foto Anton Dingemanse

In het Friese Jubbega ligt een verzameling rijk gekleurde drainagebuizen klaar om te worden ingegraven. Melkveehouder Bas Vernooy hoopt dat de buizen de verbeterde afwatering de oogst aan snijmais verbetert. Zijn gesloten bedrijf telt 190 koeien en 5 hectare snijmais. Hij gebruikte niet eerder drainage maar denkt dat het op termijn nuttig is. "Goede afwatering is natuurlijk altijd goed voor de bodemstructuur en bovendien wil ik op termijn dit veld verhuren voor lelieteelt." Foto Alex de Haan

Gidy Lamers, maisonderzoeker van het Noord-Brabantse zaaizaadbedrijf Innoseeds (l) en een collega zijn begonnen met het inzaaien van maisproefvelden. Het bedrijf zaait jaarlijks op drie Nederlandse locaties zo’n zeshonderd maisrassen uit. Deze proefvelden dienen voor het testen van nieuwe rassen voor onder andere het aanmelden voor het Rassenlijstonderzoek. Innoseeds zaait de komende dagen zo’n 3.600 kleine proefveldjes in. Het bedrijf onderzoekt ook maismixen en de kolfaandelen van de verschillende maisrassen. Foto Innoseeds

Keurmeester Adrie de Regt (r) van de NAK staat twee pootgoedtelers te woord op de zitdag gisteren in Sint Annaland. Daar hebben tien telers hun areaal aan de NAK opgegeven, zegt assistent-teamleider Jan Hendrikx. "Telers moeten op de zitdagen melden hoeveel pootgoed ze door de NAK willen laten keuren. Ook kunnen ze dan de herkomst aantonen. Ook kunnen ze laten zien dat de grond AM-vrij is. Op de zitdagen kunnen we nog foutjes herstellen. Vanaf volgend jaar kunnen telers de opgave elektronisch doen. Telers die nog niet klaar zijn met poten kunnen tot en met 15 mei terecht op de laatste zitdag. Die einddatum is wettelijk vastgelegd." Foto Anton Dingemanse

Fruitteler Nico van Olst uit het Betuwse Ressen (in de buurt van Nijmegen) inspecteert bloesem van zijn Pinova-bomen. De bomen staan in volle bloei. Volgens Van Olst is er schade aan zijn bomen, maar de consequenties zijn nog onduidelijk. "Er zijn nog genoeg bloemen over, maar de vraag is wat de kwaliteit van de bloemen is." Van Olst had één nacht beregend. "Andere telers hebben vijf nachten beregend, maar omdat het al zo nat was en het hier gemiddeld warmer is, hebben we het maar één nacht gedaan. Dat had toch vaker gekund." Foto VidiPhoto

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.