Home

Achtergrond 289 x bekeken

Tuinder kiest voordeligste toeleverancier

Glastuinders zijn bij de keuze van een leverancier en bij het wisselen van leverancier sterk gefocust op de inkoopprijs.

Selectiecriteria die een belangrijke rol spelen bij de selectie van een leverancier zijn naast de inkoopprijs een goede productkwaliteit en het nakomen van afspraken. Van de verbroken relaties met leveranciers over het afgelopen jaar heeft 58% van de motieven betrekking op de inkoopprijs. Bij het aantrekken van een nieuwe leverancier geeft in 30% van de situaties de inkoopprijs de doorslag bij de keuze van de leverancier.

De belangrijkste leveranciers voor grond- en hulpstoffen, zoals kunstmest, gewasbeschermingsmiddelen en verpakkingsmateriaal zijn Horticoop met een marktaandeel van 20%, gevolgd door Sosef met 15%. De groothandel vertegenwoordigt als inkoopkanaal 90% van de inkoopwaarde van grond- en hulpstoffen. Op het gebied van lichttechniek is Hortilux met een marktaandeel van 16% de belangrijkste leverancier.

Aan het onderzoek uitgevoerd door Van Es Marketing Services hebben 400 eigenaren van glastuinbouwondernemingen met een kas met klimaatbeheersysteem deelgenomen. Het onderzoek is middels een telefonische enquête uitgevoerd van 14 januari tot 11 maart 2008. Het betreft een onafhankelijk onderzoek.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.