Home

Achtergrond 1048 x bekeken

Tot in de puntjes verzorgd voor bezoek van de koningin

Gerrit Sinnema en Duco Sijtsma van zorgboerderij It Surein borstelen een aantal kalveren per­fect schoon.

Samen met de familie Jansen uit het Friese Parrega berei­den ze zich voor op een koninklijke ontmoeting. Tijdens haar bezoek aan Makkum op Koninginnedag staat de zorgboerderij langs de route. "We gaan met twaalf kinderen en we nemen kalfjes en lammetjes mee. Daarnaast kunnen we spijkerbroek­hangen aan de voorlader van de trekker. We hopen dat de prinsen ook mee willen doen!", vertelt Reinie Jansen enthousiast. De familie is vol­op bezig met de voorbereidingen: de kinderen hebben al splinternieuwe overalls, de kalfjes moeten gewassen en de trekker moet worden gepoetst. "Het is wel veel werk, maar we vin­den het erg leuk om te doen." Foto Alex de Haan

Links is nog de slurf van de uitgebeelde olifant te zien, rechts zwaait een meisje vanachter een olifan­tenoor naar publiek van het bloemencorso in Hillegom. Het corso door de Bollenstreek trok zaterdag 1,2 miljoen bezoekers en dat is waarschijnlijk iets meer dan vorig jaar. De optocht van met bloemen versierde wagens begon in Noordwijk en eindigde in Haarlem. Het bezoekerscentrum van bloemenveiling Flora Holland in Aalsmeer meldt dat het afgelopen week bijna 12.000 toeristen over de vloer had; 10 procent meer dan een jaar geleden. Foto ANP

Japanse toeristen bekijken de bloeiende tulpen in de Keukenhof in Lisse. Op dit moment staan de bloem­bollen in volle bloei. Dit is voor de bloementuin in Lisse dan ook de drukste periode van het seizoen. Toeristen uit de hele wereld komen juist in deze periode de bloementuin bekijken. De Keukenhof is dit seizoen nog geopend tot 18 mei. Daarna gaat het park dicht en beginnen de onderhoudswerkzaamheden en de voorbereidingen op het volgende seizoen van de voorjaarsbloeiers. Foto ANP

Duitse melkveehouders laten een tankwagen met verse melk leeglopen voor een Aldi-winkel in het Oost-Duitse Teterow. Zij protesteer­den daarmee afgelopen vrijdag tegen de in hun ogen te lage prijzen voor consumptiemelk in Aldi-winkels. Mede daardoor staat hun melkprijs, die zij van de zuivelfabrieken krijgen, ook onder druk en inmiddels ligt die prijs daardoor ver beneden de kostprijs van 43 euro per 100 kilo. Aldi heeft de Nederlandse prijs voor 1 liter halfvolle melk vorige week verlaagd met 6 cent naar 53 cent. Foto dpa Picture Alliance

Anneke Kadijk loopt met haar dochter Margreet door de tulpen om niet-raszuivere exemplaren te selecteren. Een afwijkende bloem wordt afgebroken en het blad krijgt een druppel roundup, waardoor de bol af­sterft. "De tulpen staan er redelijk bij", concludeert Annekes man Emo Ka­dijk. Het echtpaar voert samen een maatschap. "We doen allebei even veel." Naast 4,5 hectare tulpen teelt het stel ook pootaardappelen, tarwe, suikerbieten en graszaad. Eind deze week worden de tulpen gekopt, het rooien vindt begin juli plaats. Foto Jan Bouwman

Sven Clemens, onderzoeker op het proefcentrum Fruitteelt in het Belgische Tongeren geeft een toelichting bij een nieuw teeltsysteem aardbeien op een zaterdag georganiseerde open dag. "De aardbeien groei­en op verhoogde substraatruggen", vertelt proeftuindirecteur Patrick Meesters. "Bij dit teeltsysteem is een grondontsmetting niet nodig; ook niet bij het phytophthora gevoelig ras Elsanta. Met dit systeem is het mogelijk twee teelten per jaar te realiseren. Verder is het een goedkoop systeem in vergelijking met een stellingen- of balenteelt." Foto Twan Wiermans

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.