Home

Achtergrond 166 x bekeken

'Texel moet eiland blijven'

Texel moet een eiland blijven en mag geen verlengstuk worden van de Kop van Noord-Holland.

Dat heeft burgemeester Joke Geldorp van Texel vandaag gezegd in een reactie op een plan van de gemeente Den Helder. Die wil onderzoeken of een toltunnel in de toekomst de Teso-veerdienst naar Texel kan vervangen.

Volgens Geldorp zou zo'n tunnel het eilandgevoel van Texel aantasten. "Daarbij begint de vakantie van toeristen die Texel bezoeken met het veerboottochtje.'' Ook vreest ze voor een aantasting van het veiligheidsgevoel. "Om half tien 's avonds vertrekt de laatste boot. Daarna zijn we weer 'onder ons', zoals wij dat noemen.''

De burgemeester trekt daarnaast de betaalbaarheid van de tunnel in twijfel, zoals directeur Cees de Waal van Teso vrijdag ook al deed. De Waal verwees in dit verband naar de Westerscheldetunnel, waar per dag zo'n 15.000 auto's passeren. Teso vervoert op de topdagen van het jaar zo'n 5.000 auto's, vertelde hij. Geldorp: "Hier zingt inmiddels het bedrag van de Westerscheldetunnel, 750 miljoen euro, rond. Ik vraag me af of dat wel te betalen is.''

Verder zit achter de Westerscheldetunnel inmiddels een internationaal belang, zegt de burgemeester. "De Westerscheldetunnel biedt mogelijkheden voor transporttransfers tussen Rotterdam en Antwerpen. Hier horen we al de geluiden dat zo'n tunnel tussen Den Helder en Texel een doodlopende tunnel is.''

Ook zijn er nog altijd plannen om de haven van Teso in Den Helder te verplaatsen. "Laten we ons nou eerst eens op de oude beleidsplannen richten.'' Via de Texelse Courant doet de burgemeester een oproep aan Texelaars wakker te worden. "De grootste fout zou zijn dit voorstel niet serieus te nemen.'' Volgens Geldorp wordt een dergelijke tunnel uiteindelijk wel een rijksaangelegenheid, zoals de A8. ,,Maar voor zo'n rijksproject maak je meer kans als je het met elkaar eens bent.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.