Home

Achtergrond 260 x bekeken 1 reactie

Tarwe goedkoper door termijnmarkten

De Nederlandse tarweprijzen zijn sterk gedaald als gevolg van de onrust op de termijnmarkten in Europa en de VS.

De tarwenotering van de Groninger graanbeurs daalde vandaag met €7,50 naar €222,50 per ton. Dat is de laagste notering sinds begin december.

De termijnmarkt in Chicago sloot maandagavond op $9,29 per bushel tarwe (216 euro per ton) voor levering in mei 2008. Dat is bijna 1 dollar (23 euro per ton) lager dan een week geleden. Dinsdag gingen de koersen op Chicago bij de opening van de beurs verder omlaag. Ook de tarwetermijnmarkt in Parijs sloot lager.

De dalingen van de noteringen op de termijnmarkten trekken de tarweprijzen in Nederland mee omlaag. Bovendien hebben veel bedrijven voorraden tarwe opgebouwd. Ze kopen alleen tarwe tegen gunstige prijzen.

De beurscommissie in Goes liet de tarweprijs gisteren zelfs met 10 euro per ton zakken. De groothandelsprijs voor voertarwe van de beurs in Rotterdam noteerde 3 euro per ton lager. De buitenlandse graanprijzen gingen gisteren 11 tot 13 euro per ton onderuit.

De prijs van voergerst staat extra onder druk omdat Saoedi-Arabië, een grootverbruiker van gerst, minder gerst in Europa koopt dan eerder werd verwacht.

Eén reactie

  • no-profile-image

    piet

    Helaas moet ik ontdekken dat AGD geen mensen in dienst hebben die verstand van zaken hebben wat betreft markten en termijnmarkten. De vergelijking die getrokken wordt heeft totaal niet met elkaar te maken. Bovendien moeten jullie eerst maar eens kijken wat er in amerika verhandeld wordt aan kwaliteitsnorm om daarna je te verdiepen in de europese markt.

    het een heeft namelijk niet met het andere te maken. Bovendien is de koptekst totale onzin.

Of registreer je om te kunnen reageren.