Home

Achtergrond 190 x bekeken

Suriname vraagt hulp aan Nederland

De Surinaamse autoriteiten hebben gisteren een officieel hulpverzoek ingediend bij Nederland wegens de vliegramp.

Dat heeft een woordvoerder van minister Maxima Verhagen (Buitenlandse Zaken) laten weten.

"Het gaat om hulp bij identificatie van de slachtoffers en hulp bij het onderzoek naar de oorzaken'', aldus de zegsman. Verhagen had eerder op de dag al laten weten "alles te doen wat mogelijk is om de gevraagde ondersteuning te bieden''.

Naar alle waarschijnlijkheid zal vrijdag in de loop van de dag duidelijk worden of en in welke mate Nederland aan het verzoek gehoor kan geven. Volgens de woordvoerder heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken Suriname vorig jaar financiële hulp geboden bij het indentificeren van slachtoffers van een vliegramp uit 1989.

Ook de Surinaamse vice-president Ramdien Sardjoe verklaarde donderdagavond lokale tijd dat Suriname een team van deskundigen uit Nederland heeft gevraagd naar Paramaribo te komen om een bijdrage te leveren aan het identificeren van slachtoffers. Hij verwacht het forensisch team op zeer korte termijn.

"De situatie waarin de verkoolde lijken verkeren, is voor de regering aanleiding om deskundigen te laten halen voor het forensisch onderzoek'', aldus Sardjoe. Hij sprak op het vliegveld Zorg en Hoop nadat een transportvliegtuig de stoffelijke resten had aangevoerd.
President Ronald Venetiaan, die ook op het vliegveld in Paramaribo aanwezig was, zei dat de situatie op de vliegveldjes in het binnenland om maatregelen vraagt. Volgens hem geeft het ongeval aan "dat er meer gedaan moet worden om de vliegveiligheid in het binnenland te garanderen''.

Het staatshoofd noemde het vliegveld bij Benzdorp bijzonder druk. Dagelijks landt er een aantal chartervluchten. Het gebied kent een bloeiende goudindustrie. "De grote drukte is een factor geweest'', zegt Venetiaan, die verder geen details gaf.
Er zouden vier vliegtuigen op de landingsbaan bij Benzdorp hebben gestaan. Volgens een piloot zijn de hebben de binnenlandse luchthavens 'niet de beste vliegvelden'. Ondanks het feit dat piloten de gevaren kennen, worden er dagelijks toch tientallen vluchten gemaakt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.