Home

Achtergrond 189 x bekeken

Specialisten positief over bloeddrukverlager

Medisch specialisten hebben dinsdag in Chicago enthousiast gereageerd op onderzoek naar het bloeddrukverlagende middel telmisartan.

Het medicijn beschermt patiënten met een hoog risico op hart- en vaatziekten net zo goed als ramipril, dat als de gouden standaard wordt gezien.

Voordeel van telmisartan (merknaam: Micardis, fabrikant Boehringer Ingelheim) is dat patiënten het middel beter verdragen, waardoor minder patiënten met de behandeling stoppen. Hoesten en vochtophoping waren voor de gebruikers van ramipril reden de therapie te beeïndigen.

"Behandelaars hebben er een alternatief bij'', zei Salim Yusuf tijdens het congres van het American Cardiology College. "Dit biedt mogelijkheden voor 20 tot 30 procent van de patiënten die de gebruikelijke ACE-remmer niet verdragen.''

Yusuf, hoogleraar aan de McMasterUniversity in Hamilton (Canada) leidde het onderzoek dat 5,5 jaar duurde, waarbij 25.620 oudere patiënten (55-plussers) uit veertig landen werden gevolgd en dat is verschenen het tijdschrift New England Journal of Medicine.

"Zolang patiënten met hart- en vaatziekten levenslang worden behandeld, is niet alleen de effectiviteit maar ook de verdraagbaarheid van doorslaggevend belang'', stelde cardioloog Freek Verheugt, die het onderzoek in Nederland leidde.

Yusuf waarschuwde artsen niet beide medicijnen aan patiënten voor te schrijven. Een mix zou de patiënten schade doen. Enige jaren geleden verwierf Yusuf wereldwijde bekendheid met de Interheartstudie, die negen factoren voor hart- en vaatziekten aanwees. "Het nieuwe medicijn is zeker niet beter'', temperde de Amerikaanse cardioloog Steven Nissen het enthousiasme.

Hart- en vaatziekten vormen een belangrijke doodsoorzaak en zijn verantwoordelijk voor een derde van alle sterfgevallen wereldwijd. Daarnaast zijn ze een belangrijke oorzaak voor invaliditeit en chronische ziekten. In Nederland zijn er 1 miljoen mensen met hart- en vaatziekten die een hoog risico lopen hieraan te overlijden. Jaarlijks sterven er 42.500 mensen aan een hart- of vaataandoening.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.