Home

Achtergrond 152 x bekeken

Spanningen in Belgische regering lopen weer op

De spanningen in de Belgische regering Leterme-1 over het intussen zeer ingewikkeld geworden dossier van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde lopen weer op.

De krant De Morgen schrijft vandaag dat het einde van de regering nabij lijkt, nu de Vlamingen dreigen eenzijdig te zullen beslissen over de splitisng van het kiesdistrict.

Belgische kieskringen zijn opgedeeld in Frans- en Nederlandstalige gedeelten, waarbij een Franstalige in een Nederlandstalige kieskring alleen op Nederlandstalige politieke kandidaten stemmen. Alleen in de gemeenten Brussel, Halle en Vilvoorde is stemmen op kandidaten van beide talen nog mogelijk. De Vlamingen willen hier een einde aan maken, de Walen liever niet.

Dinsdag kunnen de Vlamingen in het parlement beslissen of er op 8 mei wordt gestemd over de splitsing. De Walen willen een compromis uitonderhandelen. Komt die er niet, dan dreigen de Walen de regering te laten vallen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.