Home

Achtergrond 177 x bekeken 2 reacties

'Soortenbeleid goed voor economie'

Het Europese beleid voor behoud van zoveel mogelijk natuurlijke planten- en diersoorten, Natura 2000, is goed voor de economische ontwikkeling.

Dat heeft milieucommissaris Stavros Dimas gezegd tijdens een debat, georganiseerd door de Europese liberalen. Volgens Dimas zijn veel sectoren, waaronder de landbouw, de farmaceutische industrie en het toerisme, afhankelijk van een gezonde natuur.
Dimas laat momenteel onderzoek doen naar de economische waarde van ecosystemen en de eventuele schade, die voortvloeit uit het verdwijnen van soorten. De eerste resultaten komen eind mei beschikbaar.

Tegelijk stelt Dimas vast dat veel soorten in de EU in gevaar zijn. Dat geldt voor bijna de helft van de zoogdieren, vogels en reptielen. Ook veel vissoorten en circa 800 planten worden met uitsterven bedreigd.

Dat maakt Europees beleid noodzakelijk. Natura 2000 is een netwerk van gebieden, die bescherming genieten op grond van de Vogel- en Habitatrichtlijn. Doel is de achteruitgang van soorten in 2010 te hebben gestopt.

Minister Gerda Verburg (LNV) zei eerder deze week te verwachten dat Nederland dat doel niet haalt. Dimas kondigde aan dat in dat geval het beschermingsniveau moet worden aangescherpt.

In de agrarische sector roept Natura 2000 veel weerstand op, omdat bedrijven daardoor op slot zouden komen te zitten. Volgens Dimas gaat dat uit van de verkeerde veronderstelling dat natuurbescherming en economische activiteiten niet samengaan. Hij erkent wel dat Natura 2000 de bedrijfsvoering kan beperken.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  Zo is dat grensboerke. Toch moeten we dit goed in de gaten houden. Als het economisch voordeel van dit soortenbeleid zo groot is als men doet voorkomen, dan brengt verkoop van grond voor een hectare natuurontwikkeling straks meer op dan verkoop voor woningbouw, toch?
  Ik snap trouwens sowiezo niet dat aan de macro economische cijfers van natuurontwikkeling zo weinig aandacht wordt geschonken. Je staat versteld van de (financiële) getallen wat hieruit komen. En vergis je niet, als je dit kapitaliseert zoals bij onteigening het geval is, dan sla je achterover wat deze natuureconomen bij elkaar gecijferd krijgen. Ze zullen het alleen niet fijn vinden dat dit tegen hun gebruikt zou worden.
  Dus in de toekomst macor economisch rapportje, ter onderbouwing, erbij als ze grond willen aftroggelen voor natuur.
  Eens kijken of ze het zelf becijferde voordeel voor de natuur willen betalen.

 • no-profile-image

  Grensboerke

  En RaRa, wat zou de uitkomst zijn van dit "onderzoek" als de commissaris nu al dit soort uitspraken doet. Daar wordt weer gesmeten met belsting centen, betaald door werkende mensen.

Of registreer je om te kunnen reageren.